Blogi avalehel

Siberi võhumõõk on kaitsealune taim.

June 18th, 2009

Eile polnud jõudu enam midagi kirjutada. Rügasin päeval metsateid niita ja õhtul käisin sõpradega rabaretkel. Alles pärast südaööd sain koju. Nagu varemgi on siit-sealt kuulda, tuleb vist hea jõhvikaaasta. Kus varsi, seal ka õisi – rabas õitseb jõhvikas.

Hommikul olin rampväsinud, aga polnud parata, päev algas ja töö ootas. Kuna eile ei jäänud aega vajalikke ümbertõstmisi remondimehe jaoks teha, siis jäi täna see töö katki. Võtsin rohuketta kaasa ja asusin jõe ääres kunagisi põllulappe niitma. Seal kasvavad noored tammed. Rohi on nii võimas, et annab vehkida. Rohukettaga niitmise põhimõte sarnaneb käsivikati omale. Ainuke vahe on selles, et lõiketerad töötavad mootori jõul. Masinat tuleb ikka endal liigutada. Niitmisest moodustuvad vaalud ja sealt saab heina kokku riisuda.

Mõni päev tagasi puhkes õide ka siberi võhumõõk. Väga uhkete õitega kaitsealune taim. Tema õisi ei tohi murda, siis laieneb siberi võhumõõga puhmas veelgi suuremaks ja rohkete õite ilu rõõmustab kõiki vaatajaid. Küll aga võib sügisel korjata seemneid ja sel viisil saab siberi võhumõõka ka koduaeda paljundada. Meie kandis leidub teda mitmel pool. Kaua aastaid lausa teelt paistnud võhumõõgad riigimetsa langiservas on peale kasvava noore metsa tõttu üksjagu ohustatud.

Jäta vastus