Blogi avalehel

Ka herilastel on vaenlasi.

July 28th, 2009

Niites näeb palju huvitavaid asju. Kümmekond päeva tagasi sattusin aasal herilaspessa ja hoidusin sealt targu eemale. Nüüd, kui uue tööjärjega sama kohta vaatama läksin, olid pesast järel vaid jäänused ja elanikud püüdsid sealt päästa viimaseid riismeid. Küllap selleks, et oma asukohta paremini varjata, ehitavadki herilased pesa maapinna lähedale rohu sisse, aga mina ju niitsin kõik nähtavale. Herilaste vastsetega maiustavad herilaseviud, aga küllap ka mõned teised linnud või loomad. Pesa lõhutakse laiali, et hauet kätte saada.

Täna sõitsin piki riigimetsa teed sünnikodu maadele ja taas pidin korduvalt peatuma, sest õite vahel lendasid meie looduse kaunitar-liblikad – päeva-paabusilmad. On alanud selle liigi sügishooaeg. Kevadised paabusilmad ilmuvad juba aprillis, kuid siis on nad vähem silmatorkavad. Olen neid näinud kodumaja vundamendi ääres, kui päike juba soojendab. Nüüd aga on õite aeg ja paabusilmad lustivad koos teistega laiemalt ringi, ka metsateede ääres. Jääb oodata veel kohtumist uhke admiraliga.

Jäta vastus