Blogi avalehel

Raudrohulõhnane taluõu.

July 30th, 2009

Täna sain vähemalt ühe asja lõplikult tehtud – kuivad küttepuud said sünnikodu õuelt praeguse kodu puukuuri toodud. Rohkem pole neid eelolevaks talveks vaja varuda ja kuuris pole ruumi kah. Kõik ülejäänud (ja neid on palju) jäävad tulevaks aastaks tagavaraks.

Kuni sai traktorit oodatud, vaatasin ringi. Juba eelmistel päevadel, kui õue pealt rohtu niitsin, pidasin aru, kas peaksin lõikama mõned kimbud raudrohtu ja seda kuivama panema. Minu lapsepõlvekodus on seda alati väga palju kasvanud ja mõnikord keedeti sellest talvel ka teed. Niisama, mõne häda vastu. Mulle meeldib küll raudrohu lõhn, aga maitse – lapsepõlves see küll meeldiv polnud, kibe oli.

Raudrohi on tavaliselt valgete õitega taim, aga üks punt teiste vahel oli roosade õitega. Hakkas huvi pakkuma, kas ikka on sama raudrohi. Uurisin kodus ka raamatutest ja mõnes teatmes on öeldud, et harilik raudrohi on valgete, vahel ka roosade õitega väärtuslik ravimtaim. Kasutatakse ka kosmeetikas. Peaks õige proovima raudrohu leotisega nägu pesta, pidavat noorusliku jume andma. Oo-jaa, millest kõigest unistada võiks 🙂

Jäta vastus