Blogi avalehel

Nüüd on tõmmuriisika kord.

September 18th, 2009

Ma pole rohkem kui nädal aega seenemetsa vaadanud. Viimasel käigul leidsin paar tõmmuriisikat. Täna põikasin mulle teada olevasse kaasikuserva korraks vaatama, kas seened on end hakanud näitama. Olidki. Tõmmuriisikas ehk seaseen on üldiselt üks viimaseid riisikaid, kes just septembris välja tuleb. Kuna korvi ega nuga kaasas polnud, jäid nad minust korjamata. Ehk siiski käin homme ära.

Tõmmuriisikaid on samblas raske märgata, sest jalad on madalad ja kübarad rohekat „kaitsevärvi”, mis on omakorda kaetud metsakõduga. Üles leiab nad seetõttu, et kasvavad tavaliselt igal aastal ühes ja samas kohas. Päris head lihakad seened, mille kübarad muutuvad pärast kupatamist mustaks, õigemini mustjaslillaks. Kirjanduse järgi ei soovitata neid suures koguses süüa, sest sisaldavad mingeid mutageenseid aineid. Aga kes siis ikka ainult seentest end kurguni täis pugib.

Homme läheb metsaistutuseks. Täna sain rohu niidetud ja umbes poolsada lehisetaime saavad sinna endale uue kodu.

Jäta vastus