Blogi avalehel

Talvele mõeldes.

October 17th, 2008

Pimeda ja kõleda ilmaga liiguvad mõtted talve peale. Külamees, kes vahel käib mul pärandkultuuriobjektil ehitustöödel abiks, meisterdas uue söögimaja lindudele ja panime selle juba üles. Jõe ääres on üks varjualune, mida viimastel talvedel olen kasutanud lindude söögimajana. Toidulaud on varikatuse all, kaitstud vihma ja tuule eest. Linnud on sellega hästi kohanenud. Ka orav käib seal sorteerimas.

Lisaks toidumajale on valmis saanud ka 8 pesakasti tihastele ja üks suur kakukast. Plaanis on ka teine händkakule teha ning veel värbkakule ja karvasjalg-kakule. Kevadel on põnev teada saada, missugused majakesed kasutusse on võetud. Händkakk oli tänagi oma puu otsas, juba neljas päev samas kohas.

Hooldasin kitsekahjustustega kultuure (istutatud 2003.a.) edasi. Kahjud, mis kitsed tegid 2004-2005-2006, on päris hullud. Väljalangenud puid tuleb rohkem ette kui eelmistel aastatel märkasin. Hooldustöö on erilist tähelepanu nõudev. Olen taimed ise istutanud ja seepärast oskan hinnata vahemaad, kust peaks järgmise üles leidma. Mõtlesin tööd tehes eramets.ee foorumis käiva arutelu üle, kus mõned pakuvad, et teevad päevas 1,5 ha kultuuri hooldust ja 1 ha valgustusraiet noorendikus. See on täiesti mõeldamatu või tehakse tööd pilla-palla. Kiirustades võivad istutatud taimedki maha lõigatud saada. Peaasi, et saaks üle käidud ja raha kätte. Mina sellist tööd ei austa ega taha, et keegi võõras minu metsas lohakat tööd teeb. Kuni jõuan, teen ise, kasvõi 0,2 ha päevas, ja toetust ei küsi. Juba jälle need toetused! Noh, küsiks küll, aga oma töö oma metsas polevat Eesti ametnike sõnul Euroopa Liidus ette nähtud. Tuleb nimelt selline pilla-palla-teenuse pakkuja tellida, siis toetatakse. Linnas elavale metsaomanikule, kel muu töö, aga mets kaugel, sobib teenuse tellimine. Aga talupere või maal oma metsa juures elav metsaomanik tahaks oma kätega nii metsa istutada ja hooldada. Ei usu mina neid põhjendusi metsandusmeetme tingimuste koostajate suust, et sellised on EL-i nõuded. Et hooldustööd peavad kuludokumentidega tõendatud olema. Aga kuidas saab samal ajal tunnistada metsaistutusel oma tööd, tuleb vaid päevikut pidada. Milles siis erinevus?

Jäta vastus