Blogi avalehel

Tiigi taga lepikus.

October 23rd, 2008

Täna tegin lepikus „iluravi”. Pildil oleva tiigi lasin kaevata mõned aastad tagasi kunagise karjamaa veeloiku, kus niikaua, kui mina end mäletan, kasvas vaid pajuvõsa ja krooksusid konnad. Tiigi ümber on lepik ja selle all teises rindes kasvab looduslik kuusk. Eelmisel talvel polnud võimalik lepikut raiuda ja kuuskedele valgust juurde anda. Puud oleksidki vihmase talve ja pehme pinnasega metsa jäänud. Loodame, et sel talvel tuleb külma ka.

Et saemehel mõnusam leppi langetades töötada oleks, rookisin lõikuriga maha peenemat võsa. Eks see päris metsamehe vaatevinklist üks asjatu töö ole, aga mul on selleks oma põhjendus. Suurte leppade langetamisel võivad kuuskede vahel kasvavad toomingad või peenikesed lepavitsad jääda puu alla ja viltu vajuda. Siis on neid juba palju raskem kuusenoorendikku hooldades maha lõigata kui praegu, mil need on veel püstised. Nojah – lepavõsa tuleb sinna nagunii juurde. Iga mahavõetud lepa asemele mitukümmend väikest lepahakatist.

Metsas mütates mõtlen, et miks küll igasuguseid metsaüritusi, nagu näiteks tänane Euroopa metsanädala tähistamine, peetakse ikka pealinnas. Kellele seal konverentsil peetavad ettekanded mõeldud on? Kui kusagil Kesk-Eestis või maapiirkonnas sellised võimalused oleksid (kasvõi näha keskkonnaministrit lähedalt), läheks isegi kuulama ja metsanduse tuleviku üle kaasa mõtlema.

Jäta vastus