Blogi avalehel

Kümnenda sügise kuused.

September 23rd, 2010

Tööd teen. Ilm on suurepärane ja sügis jõudis ka kohale. Uskumatu, aga eile, suve viimasel päeval, nägin veel konnakotka noorlindu pesast umbes 120m kaugusel kuuselt õhku tõusmas. Arvasin ikka, et ta on rändele läinud, aga noorlind püsib endiselt sünnipaigas.

Ragistan kuusenoorendikus, mis sai istutatud 2001.a. Rootsist ostetud taimedega. Kuuseseeme oli omakorda pärit Valgevenest. Nii et mul kasvavad nüüd riikidevahelised või piiriülesed või segarahvusest kuused. Ja kasvavad mis mühiseb. Isegi inimestega pidavat nii olema, et mida rohkem verd segada, seda andekamad ja võimekamad lapsed tulevad. Mis siis veel kuuskedest rääkida!

Kuigi seenejutud hakkavad sel aastal kõiki ära tüütama, mainin siiski, et tulevikus pole enam kuuseriisikate järele kaugele vaja minna. Paar sammu autost välja, üle kraavi – ja korja aga! Võsa maha lõigates pean kohta otsima, kuhu astuda, sest seeneringid on iga noore kuuse ümber. Kui puud veel suuremaks kasvavad, nii et oksad naabri omadega kokku puutuma hakkavad, jääb ka rohukasv all väiksemaks. Praegu näeb juba hästi, kas 10 aastat tagasi sai istutamisel puude vahekaugused (2x2m) õigesti seatud. Esimestel aastatel niitsin seal igal sügisel rohtu ja võsa ja nüüdki tuleb meelde, millist vaeva sai nähtud, et taimi rohu seest päästa. Paar viimast aastat polnud ma hooldust teinud. Natuke leppa ja muud võsa hakkas mööda sõites üldmuljet rikkuma. Nüüd on jälle ilus vaadata.

Jäta vastus