Blogi avalehel

Tuisukitsed.

December 19th, 2010

Nüüd tean, kuhu kitsed praegu kogunevad. Ma pole ammu nii palju loomi koos ja korraga näinud kui täna – kokku 16 tk talirapsi põllul, kus lume all rohelised taimed peidus. Kaht püüdsin põõsaste vahelt ka pildistada, kuigi vahemaa oli kauge ja ilm tuisusegune. Ülejäänud nosisid kõik sama põllu servas või magasid võsa varjus. Lähemate majadeni on vaid mõnisada meetrit.

See kari on arvatavasti osa neist kitsedest, kes elasid läinud talve üle suurfarmi söödahoidlas. Ja küllap sündis suvel tallesidki juurde. Kambas on karmil ajal ohutum.

Mitte mina üksi, vaid ka mitmed teised räägivad sama juttu, et metsades kitsesid praegu ei näe. Tundub, et loomad võtsid eelmisest talvest õppust ja hakkasid lume tulekul kohe inimeste lähedusse hoidma, kus aedadest suurem tõenäosus toitu leida ja kiskjate oht väiksem. Kui vaid need hulguskoerad…

Aina sagedamini võib kuulda või lugeda, et metskitsed satuvad isegi linnadesse. Eks inimene jälle tungib oma masinatega metsa, võtab suured alad puudest lagedaks ja muudab loomade elamispaiku. Pole ime, et loomad kolivadki uude keskkonda (taluaiad, suvilate ümbrus), kus on rohkem lootust ellu jääda.

Üks vastus “Tuisukitsed.”

  1. Rein:

    Möödunud karmi talve teisel poolel jäi meie kandis Põhja Tartumaal üks kitsekari ellu tänu odavale viljahinnale. Talumees jättis suure põllu suvinisu koristamata. Umbes 30 pealine kari oli ööpäevaringselt põllu keskel. Ometi nägin ka korjuseid kevadel ümberkaudsetel maadel. Üks jahimees rääkis,et ka sead olid kõvasti radasid kaevanud,aga neid ma mööda sõites ise ei näinud. Aga jah, sel aastal pole talv veel alanudki ja kevadeni aega palju…

Jäta vastus