Blogi avalehel

Põlenguala maasikad.

June 17th, 2011

Selle suve esimesed punased metsamaasikad leidsin täna, kui Erametsakeskuse korraldusel toimus meie vallas metsatulekahjude ennetamise õppepäev erametsaomanikele.

Viimasel ajal on olnud nii palju ringisõitmist ja koolitusi, et oma metsatöö on jäänud tagaplaanile. Eks tuleb see järgmistel päevadel tasa teha. Vihmahood on pannud rohu veelgi lopsakamalt vohama, aga samas on vähenemas ka metsade tuleohtlikkus.

Just see teema oligi tänasel koolitusel jutuks. Alustasime tuletõrjedepoo juures, kus kohaliku päästeameti pealik Toomas andis põhjaliku ülevaate tuletõrjujate valmisolekust, näitas tehnikat ja rääkis ka metsatulekahjude kustutamise keerukusest. Jaanipäeva eelsel ajal oli õige aeg meelde tuletada, kes ja millistel tingimustel võib jaanituld loata teha, millistel kordadel aga peab päästeametit eelnevalt informeerima või luba taotlema.

Pärast lõunat käisime ühel metsapõlengu alal, kus 5 aastat tagasi süttis mets kõrvalasuva heinapõllu niitmise ajal lennanud sädemest. Päästetehnika kiire kohalejõudmise ja kustutustöödega hoiti ära tule levik laiemale metsaalale. Ka praegu on hästi näha mustaks põlenud koor suurtel mändidel. Vanemad, paksu koorega puud jäid ellu, aga ülejäänud mets tuli pärast põlengut kiiresti maha võtta. Omanik sai korralikud palgid veel hea hinnaga maha müüa.

Põlenguala mets on taastumas. Männid on andnud seemet ja väikesi taimi leiab kõikjal kasvamas. On ka kuusetaimi ja noori kaski. Samalt langilt leiab metsmaasikaid ja kõrgub põdrakanep.

Jäta vastus