Blogi avalehel

Raske otsus.

July 20th, 2011

Vana jalakas lamab nüüd taluplatsil, oksteta ja tükeldatud. Tüvi puudutab maapinda, kus ta aastakümneid toitnud juurtest jäädavalt lahti lõigati. Peagi sõidutab traktor ta kaugemale.

Emotsionaalselt oli vana puu langetamise otsus raske, samas mõistuse järgi talitades oli viimane aeg, enne kui tormituuled oleksid keskosast pehkinud ja seeni kasvatanud raske tüve keldrikatusele kukutanud. Tõsisemad väsimise märgid ilmnesid eelmisel aastal ja sel kevadel enam ülemistele okstele lehti ei tulnud. Jalakatüve ristlõige on värviküllane. Kui suur osa selles tugevat, kui palju kõdunevat puitu on, vajab ületorkimist ja uurimist.

Nüüd uhkeldab ja kaunistab vaadet temast hoopis suurem tammemürakas, kes siiani eemalt vaataja jaoks jalaka varju oli jäänud.

Ka teine muudatus saab kohe teoks. Nimelt lõhub töömees senisel sillal katte maha. Kevadine suurvesi räsis seda ja lükkas poolest saadik allavoolu. Veeseis jões on praegu madal ja seega sobiv aeg uut silda ehitama hakata, kõrgemat kui senine, et suurvesi enam ei uputaks. Ehk õnnestub seda teha tuleval nädalal, kui traktor tuleb, uued talad üle jõe sikutab ja lahkudes ka jalaka ning hiljuti murdunud kastaniharu kaasa viib.

Jäta vastus