Blogi avalehel

Tükike kaasikut

January 16th, 2012

Üks osa noorendikku, 2 eraldist, said täna lõunaks töömehel tehtud ja juhatasin ta järgmistele tükkidele. Lumi on õnneks võsalõikaja jaoks esialgu talutav ja tulemus saab korralik.

Üldiselt on mul metsas enamasti vaid kuusenoorendikud, kust armu andmata liiga suureks kasvanud kased hoolduse käigus kuuskede vahelt maha lähevad. Juba parajad puud, kuuskedest poole kõrgemad, millest kasvõi kütet saaks, ainult et neid ei saa sealt mingil viisil kätte.

Ühes kohas piirikraavi ääres, mis enne kraavi kaevamist 1998.a. oli liigniiske, on peamiselt noored kased. Ilus kaasik peaks sealt tulema ja tegin pilti. Kirusin sombust ilma, mis viimasel ajal kõik mu pildid ühtmoodi halliks ja ilmetuks jätab. Rohkem päikest ja värve tahaks!

Ilmakaare suhtes jäävad noorendiku kased lääne poole kuuski, mis on omakorda edaspidi hea kaitse valdavalt sellest suunast puhuvate tuulte eest. Kuivenduskraavist on samuti suur kasu, sest liigne niiskus on sellest metsaosast kadumas. Üldse on kuivendust õigem teha raie järel, sest uus metsapõlvkond kohastub muutunud niiskuseoludega paremini kui vanemad puud. Raie põhjustaski omal ajal vajadus koristada ära liigniiskes pinnases tuulega ümber kukkunud kased.

Järgmised noorendikud, kuhu täna töömehe viisin, teevad üksnes rõõmu. Seal on kasvamas segamets – kuusk, mänd ja kask. Palju kaski ja väiksed haavad lähevad hooldustööde käigus maha, metsasihi äärde jätame mõned noored haavad põtradele koorimiseks. Seal on kasvamas üks tõeliselt ilus noor mets, mida julgeksin igaühele näidata.

Jäta vastus