Blogi avalehel

Üleujutuse aegu Soomaal

March 25th, 2012

Käisime Soomaal. Valisime tee Hüpassaare kaudu, mis hiljem ühineb selle teega, mis kulgeb Suure-Jaani ja Kildu kaudu. Tõenäoliselt pole lähipäevil seda teed enam autoga mõtet sõita, sest vesi võib teekatte mõnes kohas minema uhtuda. Meiegi käisime maasturiga ja seepärast ei olnud kusagil vaja tuldud teed tagasi pöörata. Tori-Riisa-Tipu-Kõpu peaks kauem läbitav olema. Aga korralik veetõus alles kestab, lumi sulab ja suurtes jõgedes, nagu Halliste, Navesti ja Pärnu, pole jää eest ära läinud.

Lemmjõgi Oksal laiutab võimsalt ja Mulgi heinamaa on vee all. Raudna jõgi on Kuusekääral taluhooned ja mägiveised lõksu pannud. Soomaa külastuskeskus Tõramaal pakub oma veteväljaga uhket pilti. Kuusekäära poolt tulev tee on enne Tõramaale jõudmist vee all ja sealt pääseb läbi vaid kõrge maasturiga (või kanuuga). Raudna jõe silla juurest Karuskose suunas saab ainult paadi või kanuuga – tee on vee all. Samas võib lausa kodus istudes Karuskose igapäevasest veeseisust ja ujutusest osa saada looduskalender.ee kaudu veebikaamera pilte vaadates, kui huvi on.

Lindudest nägime tee ääres kolme hiireviud ja ojades ujuvaid sinikaelparte, Lemmjõel isegi sõtkaid. Päeva jooksul lendasid mitmed laglede ja hanede kolmnurgad ida poole, hiljem üks väiksem rivi ka tagasi läände.

Üks vägevamaid elamusi pakkuv ainulaadne loodusnähtus – viies aastaaeg – on Soomaa Rahvuspargis kätte jõudnud.

 

 

Jäta vastus