Blogi avalehel

Sookurgi otsimas

March 27th, 2012

Kõige suurem päevaüllatus oli, et üleöö oli vesi jões sedavõrd alanenud, et mahtus sängi ära. Alles eile vaatasin binokliga, kuidas sillale viiv astmelaud oli kaldapuude vahel kinni jäänud ning lootsin, et ehk ta enam edasi allavett ei lähe ja saab veel kätte.

Ainult kolm päeva kestiski tõsisem uputus. Täna võis juba autoga n-ö treppi sõita. Lohistasin vettinud plate ära, panin oma kohale tagasi ja käisin sillal olukorda uurimas. Suurvesi pole midagi hullu teinud, ainult silla alla talade vahele on kõvasti peent risu kinni jäänud. Sinna teeb võibolla mõni lind veel pesagi… kui kannatab sillal käijate sammud välja. Igal aastal on linavästriku paar seal askeldanud, ka sillal meeldib neil istuda, aga viimati tegid nad pesa siiski kuivale maale paekividest laotud aia vahele.

Noh, aga peamine eesmärk olid ikka sookured. Ja kohal nad olidki! Algul käisin kodukülast läbi järgmiste väljade vahel passimas ja seal kaugel metsa ääres põllul silmasin nelja kurge. Mulle tundus, et kaks paari, sest sedamoodi hoidsid nad omavahel kokku, tõstsid nokad üles ja panid pasunad hüüdma. Samal põllul olen sookurgi igal aastal näinud, nii et oli üsna teadlik minek.

Teine koht oli meie talvise sookure peatumispaiga lähistel. Külamajadest kaugemal nägin kolme kurge taliviljapõllul toitumas. Pildistamise mõttes jäid nad ikka väga kaugele, aga mingisugused klõpsud siiski tegin. Üks paar ja üks üksik. Paarid moodustuvad juba rändele asudes. Ilus oleks ju mõelda, et keegi neist äkki meie talvituja on…

3 vastus “Sookurgi otsimas”

 1. Heli:

  Tore uudis, eriti see, et ühes pundis oli kolm sookurge. Usun siiralt, et see kolmas?! oli talvituja sookurg.Aga usk kangutab kivegi paigast. Eksju.Ka siinpool on sookured paarikaupa askeldamas.Niisiis tervitused Pärnumaale nii tiivulistele saabujatele kui ka nende vastuvõtjatele!

 2. Sirju:

  Täna, 28.03 kell 10.30 lendasid kaks sookurge üle Uuemõisa, Haapsalu külje alt.

  Tervitusi Läänemaalt

 3. Leili:

  Tervitused vastu – kõigile sookure vaatlejatele ja loodusehuvilistele!
  Toimetasin täna kodumetsas kuusenoorendikus võsa kallal ja selle aja jooksul lendas lõunast põhja suunda algul 5 sookurge, hiljem madalamalt veel kaks, kes justkui otsisid maandumiskohta põllul. Mõni aeg hiljem nad tegid ka valju häält. Kui paar tundi hiljem metsa vahelt välja tulin, polnud meie põllul siiski kedagi näha. Aga nad muudkui tulevad!

Jäta vastus