Blogi avalehel

Kevadine noorendikuhooldus

March 28th, 2012

Võsalõikus kuusenoorendikus

Hetkel on selline natuke ootamise moodi kevadaeg, kui mullas ei saa veel midagi teha ja raietööd peaksid unustatud olema, samas sobib see suurepäraselt pooleli jäänud metsahoolduse jätkamiseks.

Autoga küll metsale lähedale ei pääse, aga kergemat sorti hooldusriistadega jõuab mõnisada meetrit jalgsi ikka käia. Vanema kuusemetsa alune sammal on lumest paljas, lepikutes ja noorendikes on lund veel üksjagu.

Viimati hooldasin seal kultuure paar aastat tagasi ja vahepeal on lepavõsa juurde tulnud. Selliseid noorendikke, mis on 4-6 aastat vanad, on mul üksjagu ja kõik nad tahaksid aeg-ajalt ülekäimist.

Tükike kiviaeda

Noorendiku kõrval on kiviaed, ka seda püüan paakspuu- ja toomingavõsast puhtamaks teha. Iga hoolduse ajal olen märganud, et istutatud taimede vahele tuleb pidevalt looduslikke kuusehakatisi juurde. Selleks, et seemned kohapeal mulda satuksid, peab lähedal vanemat, käbikandvat kuusemetsa kasvama.

Noorte kuuskede kõrvale on sättinud end mõned saared, siit-sealt leian tammesid. Võsatööde hoos peab olema tähelepanelik, et näsiniint maha ei lõikaks, teda kasvab mu metsas hästi paljudes kohtades. Poolelioleval noorendikutükil leidub võimsaid sõnajalapuhmaid, mille pruunid möödunudsuvised varred on lume all laiali vajunud, suveks aga kasvavad uued ja uhkemad.

Heldelt jagab kodumets oma liigirikkusi, ande ja vaatamisrõõmu neile, kes temast hoolivad.

Jäta vastus