Blogi avalehel

21. juuli Nii tavaline lepapuu

July 21st, 2008


Mulle meeldib, kui nädalavahetus on möödas ja elu argirütmis kulgeb. Pärandkultuuriobjekt, vana keldri müür, ootab palkide pealetõstmist. Puidukaitsevahend on palkidele kantud ja peame kiirustama. Minu tuttava talumehe metsaveotraktorid lähevad lähiajal pikemale tööotsale naabermaakonda ja sealt ei tulda niipea tagasi. (Huvitav, et ikka mõni veel metsa raiub, kuigi puidu hinnad kolinal kukkunud ja saeveskites pidavat palgiuputus olema) Enne äraminekut peab tõstukiga need palgid müüridele saama. Pikkust on 10,5 meetrit ühest küljest ja üle 7 m teisest küljest. Ümarpalgid on jämedad ja inimkätega neid müürile ei upita. Sama traktoriga saame metsateede kaudu kohale tuua ka sünnikodu õuest servatud lauad. Need kuluvad viiluotstele ja katuse alusmaterjaliks.

Sekeldamiste vahel jäi aega ka ühe teejupi niitmiseks. Uskumatu, kui kiiresti madalamates kohtades rohi kasvab.

Olen alati lugu pidanud lihtsast ja tavalisest hallist lepast. Kunagi sai tädilastega karjas käies lepakoorest pasunat tehtud, hiljem lõikasin oma nimetähed ühe puu sisse. Umbes 30 aastat hiljem otsisin selle puu üles ja leidsin koorelt ka selle koha, kuhu olin lõikeid teinud. Uskumatu, aga see puu võis 50 aastat vana olla ja ikka seisis jalul. Ja näe, nagu imeväel on praegu lepast saanud metsanduses suur tegija. Küte on nõutav kraam ja hinnad ostjale kõrged, müüjale rahuldavad. Annab maaperele tööd ja leiba. Pealegi kasvab mis mühinal, pole vaja istutada ega midagi.

Olen maade tagasisaamisest alates ka lepikutes valgustusraiet teinud. Algul vaadati vist küll imelikult, et kas pole enam igavusest muud teha kui lepikut harvendada. Nüüd, peaaegu 10 aastat hiljem, on noorest lepikust saamas raieküps lepamets. Sirged ja kõrged pealekauba. Viimati nakitsesin sealt vahelt toomingavõsa ja tüvede vahel pääseb õhk liikuma. Samal põhjusel tegin ka sel lumeta talvel noores lepavõsas valgustusraiet. Kõik risti-rästi kasvavad kõverad ja kängujäänud puukesed maha, et tugevatel oleks ruumi veelgi kiiremaks kasvuks.

Pildile valisin täna ühe vana lepatüve koos dekoratiivse puiduseenega.

Jäta vastus