Blogi avalehel

Tühjendasin üraskipüünist

May 21st, 2012

Veidi üle nädala on kuuse-kooreüraski feromoonpüünis metsas üleval olnud. Kui paar päeva pärast paigaldamist seda esmakordselt kontrollimas käisin, oli püünise sahtel praktiliselt tühi, ainult tuulega lennanud okkaid ja õiepuru natuke oli. Vahepeal on tuul erinevatest kantidest puhunud ja levitanud püünises asuvast feromoonkotikesest lõhna laiali.

Üraskipesa.

Täna kees kasti põhjas elu nagu sipelgapesas. Ei hakanud metsas sääskede keskel pikalt uurima, kellega tegu, vaid puistasin sahtli sisu purki, keerasin kaane peale ja tulin ära, et kodus luubiga korralik inventuur teha.

Uskumatu, kui palju seal muu metsaprügi vahel pisikesi tumedaid üraskeid liikus. Neid oli seal sadu. Kõhedaks võttis, kui mõtlesin, kuidas see vägi puude peale lendab, augud koore sisse puurib, käigud uuristab, mille igasse otsa emane ühe muna muneb ja millest siis ükshaaval tõugud kooruvad ja kuuse koorealust uuristama asuvad.

Veel oli purgis teisi mardikaid, kelle määramisega jänni jäin. Ühel fotol paistab purgi põhjas prügi vahel sibavatele üraskitele lisaks veel mitu suuremat elukat. Ma ei saanud neid paberile pannes ükshaaval pildistada – nad oleksid ammu enne plehku pannud, ära lennanud. Niigi lõid purgis olles tiivad vahel laiali. Tuleb leppida läbi klaaspurgi paistva tõendusmaterjaliga.

Valik suuremaid mardikaid.

Sain vahepeal teada, et need piklikud ja suuremad, punakate põikivöötidega on vist raisamatja-mardikad ning üks laiem peaks olema punaselg-raisamardikas. Nemad satuvad püünisesse üraskeid „noppima“. Järelikult tuleb sellised mardikad metsa tagasi viia. Ühed neoonroheliselt helkivad olid seal veel.

Minu teadmised putukatest on olematud, aga nüüd läheks neid küll vaja. Veel vanas eas üritasin enamuse linnuliikidest selgeks saada ja seegi õppimine kestab edasi. Putukate ja mardikate maailm on aga ääretult laiem.

4 vastus “Tühjendasin üraskipüünist”

 1. Rähn:

  Minu peale võiks ka mõni laborant mõelda….

 2. Mmm:

  Kus kohast sa neid püüniseid ostsid?

 3. Leili:

  Konsulent Rünno Viir aitas.
  Tema tegutsemiskoht on Kesk-Eesti Metsaomanikud MTÜ, aga ta annab nõu ja võimalusel varustab kõiki soovijaid metsakaitse vahenditega. Muud metsanduslikku nõuannet jagab ka.
  rynno.viir@kemo.ee
  tel. 5138384
  Lisainfot võib otsida eramets.ee portaalist nõustamise(konsulendid) teema alt.

  Mõni metsaühistu on neid kastitaolisi pilupüüniseid ostnud ja rendib neid oma liikmetele. Ainult see feromoonkotike tuleb endal juurde osta, sest pakendist välja võetud peibutusaine toime kestab umbes 8 nädalat. Siis tuleb uus kotike püünisesse panna. Ongi pärast kevadist lendu just juulikuus teise lennu ajaks mõttekas uus peibutusaine püünisesse riputada ja üritada ka teise põlvkonna üraskid kinni püüda.
  Lisan veel, et täna käisin jälle kontrollimas. Püünise pühjas olevas sahtlis oli seekord vaid 6 üraskit, teisi putukaid-mardikaid seekord polnud.

 4. mida nendega teha:

  Anda kanadele söögiks.

Jäta vastus