Blogi avalehel

Mürakas ilmus lagedale

January 22nd, 2013

Nädala lõpus, kui käisin üle piiri riigimetsa lageraielanki vaatamas, nägin eemalt midagi huvitavat. Täpselt ei saanud siis aru, mis asi see lume all on ja kuna käis parajasti materjali väljavedu, ei tahtnud masinameest oma pildistamisega sinna häirima minna.

Nüüd oli töö lõpetatud ja lagedal vaikus. Ronisin üle kraavi ja suundusin lumise müraka poole. Nagu olin oletanud, et see võib pirakas rändrahn olla, nii ka oli. Igal juhul polnud ma varem sellest kivist teadlik, ehkki olin sealkandis varem metsad enam-vähem läbi luusinud. Sellesse tihedasse noorepoolsesse haavikusse miski eriti ei tõmmanud ja seda enam oli raie järel lagedale ilmunud kivimüraka nägemine nüüd tore avastus.

Hea, et mõned säilikpuud rahnu ümber olid raiumata jäetud. Kui kevadel lehte lähevad, siis heidavad kivile ja samblale natuke kaitsvat varju. Rahnu mõõtmed on üsna muljetavaldavad, pealegi pole siinkandis suuri rändrahne kuigi palju. Üks tuntum, nn titekivi, asub mu kodutalu põllul ja teist suurt tean veel riigimetsas. Nad sarnanevad nii suuruse kui kuju poolest selle kolmanda kiviga, mida täna pildistasin. Kõik on nagu lömmis katusega saunad, pealt lamedad ja ristküliku kujulised. Kaks eelmist on kantud Pärnumaa loodusväärtuste nimekirja, aga kas ka see kolmas, mis asub tegelikult juba Raplamaal, märkimist väärivate nimekirjas kajastub, seda ma praegu ei tea.

Kui kevadel lumi ära sulab, siis paljastub viimati leitud kivimürakas täies ulatuses. Kindlasti käin uuesti vaatamas ja teen temast jälle juttu.

Jäta vastus