Blogi avalehel

Metsahooldajal juba põdrakärbsed kuklas

August 14th, 2013

Kuulsin metsaomanike kokkusaamisel, et mõnel pool on kevadel istutatud kuusetaimed punakaks tõmbunud ja kipuvad kuivuse tõttu hukkuma. Karta on, et kui metsaistutuse aeg mai teise poolde venis, siis polnud mullas enam piisavalt niiskust ning taimed ei läinudki hästi kasvama.

Kuumade suveilmadega oleks tõepoolest olnud liiga vara taimi hooldada, eredat päikest varjavat rohtu maha niita. Sel suvel jäi rohi niigi hõredamaks ja kõrrelised kuivasid varakult ära. Vanematele, hästi juurdunud taimedele suvine kuumus nii hukutavalt ei mõju. Minu meelest on ka sel aastal ladvakasvud täitsa korralikud, ehkki mitte nii pikad kui eelmisel vihmasel ja jahedal suvel.

Nüüd, mil juba mitmendat päeva järjest on hoovihma tulnud ning maad kastnud, võib julgesti kultuure hooldada ja võsalõikust teha. Ka põõsastes pesitsevad linnud on pojad üles kasvatanud ning laiali lennanud.

Olen minagi saanud hooldustöid tegema hakata. Vahepeal istun küll jõe ääres keldri ukseavas vihmavarjus, pärast müristan edasi. Kuna saju vahepausid pole pikemad kui paagitäis kütust, ei ole endale tööga jõudnud liiga teha. Vaatan taevasse ja kui seal täitsa halliks kisub, tuleb koju kergema ameti peale ära sõita. Maaharijad on vahepeal jõudnud heinapõllu mustaks künda.

Täna korjasin kaks esimest põdrakärbest juustest välja. Juba on need sõgedused platsis! Parmude aeg sai sel korral üsna kähku otsa, mõned üksikud sääsed võivad kusagil varjulises kohas veel piniseda. Herilasi ega nende pesi pole samuti juhtunud nägema – kas neid siis enam polegi?

Jäta vastus