Blogi avalehel

See maa

August 21st, 2013

Eile öösel küsis Siiri Sisask taas oma laulus: mis maa see on? Maa, kus rahvas täis on imeväge ja kui võõras puhkab, kohalik teeb tööd.

Koduväljal töötavad ka taasiseseisvuspäeval kombainid. Vili on valmis, kohalik teebki tööd. Punker sai küpseid teri täis, jäädi viljamasinat ootama ja ajasime kombaineriga juttu. Mees soovis mulle kaunist pidupäeva, rääkisime saagist, masinaid saatvatest toonekurgedest, uhketest kotkastest ja siis ütles, et tal on ilus amet, ta on rahul.

Mis maa see on, mis hoiab meid siin kinni ja millega ta seda teeb? Kodu, esivanemad, lapsed, töö või lihtsalt maa – muld, metsad, meri, laukasood?

Süda põksub alati natuke teistmoodi, kui astun oma sünnikodu pinnal, jalutan kodumetsas või vaatan viljapõlde. Mis sest, et pole jõudnud rikkust koguda, kuid leib on laual – meil siin valmivad viljad ja küpsevad õunad.

Me rahval kummalised laululood, mis toovad tuhandeid särasilmil koos laulma. Vaatasin teleri kaudu Tartu lauluväljakul toimunut ja pühkisin silmist mõne liigutuspisara, kui nägin sirgeid noori mehi uhkelt kaasa laulmas neid isamaalisi laule, mis loodi enne ja lauldi juba varem, kui see põlvkond sündis.

Ilusat taasiseseisvuspäeva kõigile, rohkem vaba vaimu, sõnajulgust, ettevõtlikkust ja töökust! Eestlasel on vaid üks kodumaa ja ta vajab meid kõiki.

Jäta vastus