Blogi avalehel

Üks laanepüü metsas vähem

December 28th, 2013

Metsasihil olid suled maas. Vist sai kanakull kõhutäie. Tema on linnuliha peale maias. Ei usu, et tapatöö tegi hiljuti sealsamas läheduses passinud händkakk, kes on samuti röövlind, kuid tema jahiviisiks on pimedas varitsemine ja põhisaagiks pisiimetajad, peamiselt hiired, kuid võib rünnata ka linde.

Uurisin sulgi lähemalt ega osanud nende kandjat kohe määrata. Alles hiljem, kui tumehallide põikivöödiliste sabasulgede ja neist suuremate tiivasulgede seas hakkas paistma mõni pruunikam ja õrnem keha küljest rebitud suleke, siis olin kindel, et üks laanepüü on röövlinnu saagiks langenud. Viimaks leidsin veel üksiku mustjashallide varvastega jala. Liha koos luudega oli ära söödud.

Laanepüüsid olen seal aeg-ajalt ikka kohanud. Enamasti märkab lind mind enne kui mina teda ja pistab vurinal lendu. Kui aga juhtub, et püüd parasjagu lehtpuu ladvas turnimise ja pungade nokkimisega ametis on ning neid aegsasti märkan, siis õnnestub vaikselt lähemale hiilida küll.

Kanakull varitseb kannatlikult kusagil puuoksal ja valib ohvri välja. Järgneb sööstrünnak ja kui saak on küünte vahel, maandutakse seda rappima. Olen lugenud, et esmalt tapab kanakull oma ohvri nokalöögiga pähe ning esimesena sööb ära aju, seejärel pea. Siis rapib saaklinnu sulgedest puhtaks ning asub liha kallale. Ka luud lähevad kulli kõhtu, kuid need ja sulejäänused väljutab ta pärast esmast seedimist noka kaudu räppetombuna välja. Liha ja kõik muu toitev kraam liigub soolestikus oma tavapärast teed. Ühest laanepüüst saab kanakull priske kõhutäie.

Laanepüüd nagu kanakullidki on metsalinnud, mõlemad looduskaitsealused liigid. Kanakullid võivad nälja korral ilmuda ka taluõuedesse, kus kanu lahtiselt liikumas, või uuemal ajal ka farmide söödahoidlate lähedusse, kus tuvisid leidub. Olen näinud kanakulli talvel jäävabas jõekäärus sinikaelparte ründamas.

Pesa sätib ja pojad kasvatab kanakull siiski üles vaid suures varjulises sega- või okaspuumetsas. Kanakullide arvukus on järjest vähenenud, samamoodi kui on vähenemas intensiivse metsamajandamise tagajärjel ka vanad metsad. Kanakull kuulub kaitsealuste liikide II kategooriasse, mis tähendab, et pesapaikadele on seatud metsamajandamise piirangud. Laanepüü on samuti looduskaitse all ja kuulub III kaitsekategooriasse. Laanepüüd tänapäeval ei kütita.

Jäta vastus