Blogi avalehel

Talveajal näeb laanepüüsid kaasikus

January 7th, 2014

Ehkki laanepüüd võib kohata peamiselt kuuse- või segametsas, siis talvisel ajal on tema toitumispaigaks peamiselt kaasikud, kus ta sööb okstelt pungi.

Kuna raagus kasel turniv lind on üsna hästi nähtav, siis jäävadki laanepüüga kohtumised sageli talvisesse aega. Suvel tegutseb lind peamiselt maapinnal, kus tema toidulaud on hoopis mitmekesisem. Maapinnal liikuv laanepüü jääb oma varjevärvuse tõttu enamasti märkamatuks, alles valju vurinaga lenduminek reedab linnu lähedalolu.

Laanepüü on väga kartlik metsakana. Erandiks aga on poegadega kanaema käitumine. Kui metsas liikuja juhtub nägema maapinnal keksivat või kännul hüplevat halli-pruunikirju sulestikuga lindu, siis tasub jälgida ka ümbrust. Varsti õnnestubki näha, et rohututid liiguvad, sest nende all sibavad väikesed tibud. Kanaema püüab oma käitumisega tähelepanu endale tõmmata, et sellega poegi kaitsta. Olen seda metsas mõnel korral juhtunud nägema ja see on olnud muljetavaldav.

Laanepüü pesale olen sattunud kevadel, kui ta kännu kõrval lohus parajasti haudus. Maapinnal okste ja taimestikuga kokku sulanduv püümamma püsib viimase hetkeni munadel ja alles siis, kui metsas käija oma saapaga talle vaat et peale astumas on, pistab lind valju vurinaga pesalt lendu. Inimest ehmatab küll.

Olen nüüdki iga päev metsas liikunud ja kui silmad on maapinnale suunatud, võib mõne puu all näha metsakana kakat. Laanepüü junnikesed on just sellised nagu pildil.

Jäta vastus