Blogi avalehel

Taliharjapäev

January 15th, 2014

Teisipäeval oli taliharjapäev, mis vanarahva järgi tähendas, et pool talve on läbi. Pool talvist toiduvaru peab järel olema ja pool loomasööta lakas.

Millisest talve poolitamisest me tänavu võiksime rääkida, on iseasi. Talv alles seab oma esimesi külmi samme.

Mõne päeva pärast, 17.jaanuaril tuleb tõnisepäev, mida koos taliharjapäevaga peetakse samuti kevade poole pööramise päevaks. Tõnis ehk Tõnn tähendas muistsel ajal Vändra kandis kratti. Taliharjapäeva aga tõnni ehk siis krati või paganate pühaks.

Vändra on aegadest tänaseni tuntud oma usuleiguse poolest. Juba 19.sajandi keskpaigas oli siin kirikuõpetajaks olnud Martin Körberil tegemist, et paganlikke vändralasi tõnnivaka hoidmise ja tõnni teenimise asemel kristlasteks pöörata. Inimesed kuulasid kirikuõpetaja ära, kuid hoidsid endiselt salajas kasetohust karbikest ehk tõnnivakka andidega tõnnile. Kurja tõnni kartus oli suur, sest temast sõltus pererahva ja kariloomade käekäik. Jumala peale loodeti alles hilisemal ajal.

Kangesti oleks tahtnud kuulda oma kauge esiisa, karulaskja Kobra Jüri käest, mis tema oma kaasaegsest, õpetaja Körberist, tol ajal arvas. Ernst Peterson Särgava oma raamatus „Lähme linna kirjutama“ mainib Kobra Jürit kui kõva tantsu- ja laulumeest, kes mõisas korraldatud pidudel tüdrukuid lennutas. Kas talus ka tõnnivakka hoiti, sedagi oleksin küsida tahtnud.

Eks me kangeteks, isepäisteks ja usuleigeteks oleme enamasti kõik jäänud. Kuigi mäletan oma vanaema, kes polnud puhas vändralane, pärit siit natuke Tori poole, et tema õpetas küll mulle kirikulaule ja pärast sõda, kui veel talude aeg oli, viidi mindki hobusega jõululaupäeval kirikusse. Olen ka ristitud, sest tol ajal tehti kõik perekondlikud toimingud, sünnist matusteni, ikka kirikus koos Jumala õnnistusega. Sellised olid 20.sajandi esimese poole traditsioonid.

Taliharjapäeval lõikasin metsas võsa. Parajalt külm, tuulevaikne ja pooleldi päikesepaisteline päev oli. Lund juurde ei sadanud. Tuleb vist ilus suvi.

2 vastus “Taliharjapäev”

  1. bll:

    harjapäev vana või uue kalendri järgi?

  2. Leili:

    Ju ta meil praegu kirjas ikka uue kalendri järgi on. Vana järgi oleks vast rohkem talve selgroo murdumise moodi, kui 13 päeva hilisem, nii 26-27.jaanuari paiku oleks.

Jäta vastus