Blogi avalehel

Üksikud uitajad

January 22nd, 2014

Krõbe talveilm ajas metsas tuld tegema. Vanal taluplatsil jõe ääres olid detsembrikuu tormituultega poolenisti pikali kukkunud üks kuusk, üks noor saar ja kalda ääres üks lepp ning kuna lund on veel õige vähe, siis otsustasime, et laasime oksad ära, veame lõkkeasemele ja põletame ära. Oli veel muidki mahakukkunud oksi koristada. Hea külma ilmaga sedaviisi sooja teha. Saemees oli ka abiks.

Jõe suunas sõites nägin orasepõllu serval passimas üht sokku. Juba teist päeva liigub ta sealkandis üksinda ringi. Muidu oli ikka mitu metskitse korraga lagedal.

Üksinda lendamas nägin kodukülas ka viud, kellest eelmises loos kõhkleval viisil juttu tegin. Et kas on taliviu või hiireviu. Või on neid siin talvitumas mitu.

Nüüd siis sain pildil oleva viu kohta kinnituse, et vähemalt see lind on taliviu ehk karvasjalg-viu. Päris lähedalt ma teda küll ei näinud, kuid nägin teda metsa taustal madalalt lendamas ja vahepeal kase oksal peatumas. Tiibade alapooled olid silmatorkavalt heledad ning kui pilti arvutis suurendada, siis paistavad oksal istuva taliviu muud tunnused samuti ära. Kõht ja sabaalune valged, kaelaosas heledam sulestik.

Metsa ääres kraavikaldal käies olid mind saatmas kaks rasvatihast, kellele pakkusid huvi võsast ja rohust värskelt puhtaks freesitud kraavinõlvad. Keksisid rõõmsasti ja tundus, et leidsid pinnasest isegi midagi söödavat. Drenaažisuudme otsast vulises kraavi kuivendussüsteemist kokku kogunenud puhast vett nagu allikast. Mida kaugemale voolas, seda rohkem vesi kraavis jäätus.

Jäta vastus