Blogi avalehel

Kuusetaelik – vanametsa indikaatorliik

February 11th, 2014

Käisin metsaspetsialistiga ükspäev oma metsas ja tema kogenud pilk märkas otsekohe ühel peenemal, vanemate puude alla jäänud kuusel huvitavat puuseent – kuusetaelikut. Selgitas, et see on üks vääriselupaikade määramise indikaatorliik. Ikka hea, kui vahel mõne metsatargaga ringi käia ja uusi tarkusi koguda.


Siin need kuusetaeliku pildid on, üldvaade kuusepuule ja seened lähemalt. Ilusad kaneelpruunid torikseened, mida meie metsades väga palju ei esine.

Kuusetaeliku viljakehad kasvavad eluspuudel oksatüügaste kohal, ka kõrgel. Surnud tüvedel võivad esineda suurte kogumitena koos.


Kuusetaelik on mitmeaastane seen nagu kõik teised tuntud taelikud (näiteks haava-, lepa- või tuletaelik). Kuusetaelik on tähtis kuusepuidu lagundaja, tekitades valget korrosioonmädanikku. Seda lugesin mulle kingitud torikseente raamatust (aitäh, Agur!).

Eestis esineb hajutatult, on vähearvukas, kasvab palu-, salu- ja laanemetsade eluskuuskedel või lamatüvedel. Kuusetaelikust nakatunud puu naabruses kasvavatele kuuskedele nakkus kuigi kergesti edasi ei levi, seetõttu pole metsaomanikul selle seene leidmise järel paanikaks põhjust. Pigem tasub teada, et tegemist on põlismetsa tunnusliigiga.

Jäta vastus