Blogi avalehel

Jää sulab jõkke

February 16th, 2014

Paistab, et sel kevadel suurvett ei tule. Jõe keskel vesi juba voolab ning sulatab jääd vähemaks. Vaatasin GISMETEO pikaajalist ilmaprognoosi ja see ennustab, et märtsi keskpaigani püsib ööpäevane temperatuur 0 ümber, enamasti plusspoolel. Kui veebruaris on ülekaalus pilvised ilmad ja tuleb ka sademeid, siis märts näitab juba rohkem päikest. Järelikult ei saagi lumesula- või vihmavett nii palju koguneda, et jõed üle kallaste hakkaksid ajama.

Kel metsatööd pooleli, peavad kiirustama, kuni jaanuaris külmunud maapind veel kannab. Võib-olla metsas polegi veel nii hull, kuid veoteedel, mis üle põllu või rohumaa rajatud, sulab pealmine kiht üles ja siis on pinnase rikkumine kindel.

Kevade lähenemisest annavad ka rongad märku. Minu metsas alustasid nad pesaehitust mööduva nädala alguses, 10.-11. veebruari paiku, nagu tavaliselt. Pesa taastatakse ikka vanasse kohta, viltuse ladvaga männi otsa keset noorendikku, kus vähemalt viisteist aastat see on olnud. Viimastel aastatel on rongapaar olnud sunnitud igal kevadel uue pesa ehitama, sest värskelt rajatud pesa ei püsi nii hästi männiladvas kinni kui vanem, suurem ja raskem, ning ei pea tuultele vastu. Ka mujal on iga päev kuulda ronkade hääli. Teiste pesade asukohti ma praegu ei tea, kuid kõik rongapaarid hoiavad kokku ja häälitsusedki neil kutsuvalt kevadised.

Koduküla metsaserval näen sageli ka üht hiireviud. Ei tea, kas ta on kohalik pesitseja või läbirändaja, kes siin talve jooksul end sageli näidanud on. Ka põhjamaine vöötkakk oli veel eilegi küla vahel hiirejahil.

Jäta vastus