Blogi avalehel

Kevad lõpetab talvehooaja

March 24th, 2014

Laupäeva hommikuks sai kamp kokku aetud ja lõunaks oli küttepuude hunnik lõhutud. Nädalavahetus on ses mõttes hea aeg, et leian abilisi, kel aega tulla.

Kui palju sellest hunnikust tegelikult ruume välja tuleb, selgub siis, kui puud riitadesse kuivama laotud saab.

Ma ise pole viimastel päevadel väljas tööd teinud, sest viirus ei taha hingamisteedest välja minna. Silmadest ja ninast voolab vahetpidamata vett. Natuke leevendust pakub väljas liikumine, kuid see on petlik. Tuppa tagasi tulles algab kõik uuesti ja veelgi ägedamal kujul.

Viimane aeg on osa saada lõppeva talispordihooaja võistlustest. Diivanisportlasena olen kõige rohkem kaasa elanud laskesuusatamisele ja olen rahul, et maailmakarika üldvõidu sai naistest soomlanna Kaisa Mäkäräinen ning meestest prantslane Martin Fourcade. Sellele spordialale mõeldes tahaks meie sama ala naisi-mehi tulevikus ka vähemalt 20 parema seas näha. Ma ei tea, kas eestlaste puhul on tegemist vähese võidujanuga või ongi nii, et aeglase loomuga natuurid ei suuda treeningutel end pingutama sundida ja hiljem võistlustel jäävad kiiruses ja vastupidavuses kõigile alla. Aga läbi ja lõhki põhjamaalane, heledapäine Kaisa Mäkäräinen ju suudab!

Olen sageli jälginud spordisaateid Soome kanalitelt, kus stuudios istub koos terve seltskond asjatundjaid ning arutatakse spordiasju. Seda nähes ei mõista, miks ETV sporditoimetus raiskab lühikestes ja igavates spordiuudistes saateaega mingi kohaliku tähtsusega klubide korvpallivõistluste kajastamisele, jättes samal ajal tõsiseltvõetavad rahvusvahelised alad tähelepanuta. Inimesed, aga samamoodi ka eesti sport, vajavad eeskujusid, kasvõi teiste edulugusid. Pealegi puudub televisioonis üleüldse nädalat kokkuvõttev spordipäevik. Kunagi selline oli, vist Toomas Uba aegadel. Selliseid inimesi kahjuks praeguste ajakirjanike hulgas enam pole. Võiks veel näidata dokfilme tuntud sportlastest, nende treeningutest, pingutustest. Selliseid on paljudest olümpiavõitjatest tehtud ja netiavarustes olemas. Miks mitte ka televisioonivaatajatele.

Suusatalve lõppedes on alanud teine, suvise hooaja põnevate võistluste aeg. Erinevatel jalgrattatuuridel osaleb ka paar-kolm eesti ratturit. Ennekõike jälgin neid sõite, kus minu kodukandi noormees Tanel Kangert profiratturina Astana meeskonna koosseisus väntab.

Nii murdmaasuusatamine kui jalgrattasport pole mullegi noorusaegadest võõrad. Mulle on ikka meeldinud individuaalne eneseületamine ja vahest seetõttu eelistan neid kollektiivsetele aladele. Ja mitte ainult spordis.

Jäta vastus