Blogi avalehel

Aeg metsatööd lõpetada

April 17th, 2014

Hea tava kohaselt 15.aprillist uusi metsatöid, eriti raieid, enam ette ei võeta. Lõpetatakse olemasoleva langetatud materjali kokkuvedu ning jätkatakse ladustatud puidu äravedu autodega.

Loodussõbraliku kooselamise huvides tuleks katkestada ka kevadised võsaraie tööd, ehkki selles asjas pole siiani ühest kokkulepet.

Alanud on kevadine metsaistutuse hooaeg. Muudest töödest vabaks jäänud inimesi on seal hädasti vaja.
Mina siin võin kirjutada mida tahes, kuid tegelikkus näitab, et saed huugavad ka kevadel ja suvel edasi. Öeldakse, et metsamehi ei saa ometigi tööta jätta.

Omalt poolt soovitan vähemalt neil erametsaomanikel, kes oma metsas töid ise teevad ning ilmaoludele ja loodusele sobivat tööaega oskavad valida, praegu oma võsatööd noorendikes lõpetada. Suve lõppedes saab pooleliolevat jätkata. Kas samamoodi käituvad ka suured firmad oma palgatöölistega või riigimetsakeskus, pole meie kätes, küll aga saame väikeomanikena olla tegudes paindlikud ja teistele eeskujuks.

Toon värske näite oma metsanoorendikust, kus jääb planeeritud hooldus lõpetamata põhjusel, mis paistab fotolt. Sellelt nelja munaga laanepüü pesalt maapinnal väikese kuuse all oli hauduja võsalõikaja lähenemise tõttu sunnitud ära lendama. Laanepüü loodusesse sulanduv sulestik muudab ta pleekinud kulu ja võsa taustal praktiliselt märkamatuks, seetõttu vedas, et napilt poole meetri kaugusel lõiketerast otsustas lind viimaks pesalt lahkuda. Loodetavasti tuleb ta siiski munadele tagasi ja haub pojad välja.

Paljud putuktoidulised väiksemad rändlinnud pole meile veel kohale jõudnud, kuid tasuks ka nendega arvestada, sest mitmed neist punuvad oma pesad just võsasse okste vahele. Üks näide minu kuusenoorendiku kõrval võsas olnud eelmise aasta pesast on teisel pildil.

Üks vastus “Aeg metsatööd lõpetada”

  1. Leili:

    Igaks juhuks käisin päev hiljem laanepüü pesa eemalt piilumas ning õnneks oli hauduja tagasi. Rohkem seda kohta niipea ei torgi.

Jäta vastus