Blogi avalehel

Liivamäe metsastamine

April 28th, 2014

Sattusin tuttavast liivakarjäärist mööda sõitma ja silma jäi selline vaatepilt nagu pildilt paistab. Järsk kaevevall oli vahepeal laugjaks tasandatud ning täpikesi täis tipitud. Need on männiseemikud, tillukesed potitaimed. Küllap koos mullapalliga, sest kuidas muidu nad sõmeras liivas juurduksid ja kasvama hakkaksid.

Mõtlen, et püüan sealkandis nüüd sagedamini käia ja istutatud taimede käekäiku jälgida. Oleks lausa kuritegu, kui pärast tillukeste männitaimede istutamist keegi üritaks kallakut pidi kasvõi jalgsi üles-alla ronida, mootorsõidukitest või talvel suuskadest ja lumesaanidest rääkimata. Varem nii tehti. Läheduses kõrgepingeliini all on natuke väheldasematel liivaküngastel olemasolev motokrossirada ja siiani on RMK seal motohuvilistel lubanud sõita.

Värskelt metsastatud liivakünka juures on küll hoiatavad sildid, mis keelavad nõlval igasuguse liikumise, kuid mine sa inimmõistust tea.

Mul on nende kohtadega ligi 50 aasta pikkused mälestused, kui sai sealtkandi männimetsades sügiseti seenel käidud. Palju on vahepeal muutunud seoses liiva kaevandamisega, teise kõrgepingeliini rajamisega ning veekogu tekkimisega ammendatud karjääri põhja. Liivamägedelt on männimets maha võetud, sealt läheb kaks elektriliini üle, madalamatel aladel on harvendusraieid tehtud. Tänu kõrval asuvatele ja kaitse all olevatele metsisemängu aladele on metsamassiiv õnneks suures osas terviklikuna säilinud. Ilus ja rahulik koht.

Jäta vastus