Blogi avalehel

Koprad tõstavad veetaset

October 28th, 2014

Sügisel, kui pärast lehtede langemist on nähtavus looduses parem, tasub ringi luusida ka neis kohtades, kuhu suvel eriti ei satu. Mind huvitas, mis jõe ääres allavoolu toimub. Selleks sammusin mööda metsasihti kuni suure kraavini, mis metsadest kogutud veed edasi jõkke viib. Sealt jõeni jääb veel paarsada meetrit. Koht, mis pildilt paistab, asub minu piirinaabrite metsas ja otsesuunas paistev vett täis kraav tuleb minu maa poolt. Seal ma taolist uputust siiani täheldanud pole.
IMG_5037
Siht, kustkaudu tulin, lõpeb kraavi ääres, pildil paremal paistab omakord sihi kõrval olev kuivenduskraav, mis on samuti ääreni vett täis. Kõikjal ulbivad koorest paljaks näritud oksajupid. Selge, et vaikses kohas saavad koprad segamatult loodust endale sobivaks kujundada. Talvele vastu minnes tõstavad nad kindlasti ka kraavides või jões veetaset. Kõrval kasvava väikse lepatuka alune ongi veega üle ujutatud ning sinna suundub ka kobraste liikumisrada. Sihi ääres on langetatud remmelgaid.
IMG_5039
Ehkki suur kraav peaks suubuma jõkke, kuid vee voolamist kraavis pole näha. Kusagil on ilmselt mingi tõke. Vett täis metsaaluse tõttu ei hakanud ma sinnapoole seiklema, teen seda mõnel teisel päeval ja kuiva jalaga kraavi vastaskaldalt. Võimalik, et paisutatud on ka jõge, sedagi tasub uurida.

Jäta vastus