Blogi avalehel

Tetredest talvel

November 25th, 2014

IMG_5306Talvisel ajal elutsevad tedred enamalt jaolt puudel, suvel aga maapinnal. See on suuresti seotud toitumisega. Kui suvised rohttaimed ja putukad on jäänud lume alla, koosneb tedre talvine toit peamiselt kasepungadest. Nii võibki neid linde näha just kaskede otsas.

Tetri pole viimasel ajal eriti palju, kuid nad on siiski olemas. Elupaigaks on neil sood, rabad ja metsaservad. Kunagise jahilinnu asemel on tedred meil nüüd looduskaitse all.

Kui kevadeti varahommikul rabas käia, siis võib päikesetõusu ajal kuulda tedremängu platsilt kostvaid iseloomulikke häälitsusi. Vahepeal lasevad auru välja nagu vedurid, peamiselt aga kudrutavad. Kuked võitlevad omavahel õiguse eest paarituda võimalikult paljude kanadega. Mõnikord käib tedremäng ka lausa põllul. Olen neid näinud mängimas ühel paar aastat harimata jäänud maatükil, ehkki kukkede arvukus kõikus seal vaid 3-4 linnuni. Seega väiksemat sorti jõukatsumine.

Korralik tedrekukk kaalub oma poolteist kilo, on musta sulestikuga. Sigri-migri pruunikirju tedrekana on kukest väiksem. Talvisel ajal võib nii kanu kui kukkesid näha koos puudel pungi söömas, pildile jäi seekord vaid üksik tedrekukk.

Üks vastus “Tetredest talvel”

  1. Maie Milvek:

    Tere Leili! Imetlen endiselt Su sõnaseadmist ja soovin kõike head tänasel Kadripäeval! Kallista täna ka oma eakat ema meie poolt.Olge tublid! Maie ja Ants.

Jäta vastus