Blogi avalehel

Kuusemets ja viiulid

June 30th, 2015

Et viiuli kõlakaste tehakse Alpi mäestikus kasvavast tihkest kuusepuust, oleme võib-olla kuulnud, aga et Eestis ööviiulid niiske kuusemetsa suveõhtutel lõhnadest helisema mängivad, seda peab igaüks ise oma meeltega kogema.ööviiuli õied

Kahelehine käokeel ehk lõhnav ööviiul on üks Eesti orhideedest. Ta kasvab nii niitudel kui varjulistes metsaalustes. Siinsetel piltidel on ööviiulid kasvamas umbes 40-aastase hooldatud kuusiku all, seega poolvarjulises kohas. Varjus sirguvad käokeele varred pikemaks ja nende õied on suuremad kui valgusküllasemate kasvukohtade taimedel. Pildil olevate taimede kõrgus küünib poole meetrini.
ööviiulid metsalagendikul (1)
Kui viiuli helisema panemisel on oluline abiline poogen, siis lõhnava ööviiuli valget õit kaunistab pikk kaardus kannus, mis muudab selle orhideeliigi välimuse eriliseks.

Kahelehine käokeel, nagu kõik teisedki orhideed, on Eestis võetud looduskaitse alla. Olen vahel rääkinud tuttavatega, et kas keegi neist on kibelenud tooma metsast mõnd erilist taime koduaeda, kus seda siis mugavam vaadata oleks. Metsas peab ju kõike otsima ja vaeva nägema. Minu tuttavad on olnud seda meelt, et las looduslikult kasvav taim elab täpselt selles keskkonnas, kus talle sobib ja meeldib elada. Koju toodud metsikule taimele ei pruugi meie määratud aianurk üldse meeldida ja ta jääb kiratsema. Looduskaitse tähendabki minu meelest seda, et inimesed ei muudaks loodust vaesemaks, et kahjustaks ega hävitaks kas tahtlikult või teadmatusest looduslike liikide elupaiku. Las jääda meie ööviiulid lõhnama ka järgmistele metsas käijatele.

Jäta vastus