Blogi avalehel

Kui järelkasv tungib peale

November 18th, 2015

noored tungivad pealeKui seda pilti vaadata, siis võiks ju küsida, et miks need suured kuused noorendiku sisse on jäetud. Küsin endalt seda minagi ja vastan, et ju olin rumal metsaomanik, kui asjade kulgu ei osanud õigel ajal ette näha.

Lugu vajab siiski pikemalt lahti rääkimist. Nimelt, kui silmitseda suuri puid, siis tagapool ei paista samasugust kõrget metsa, puude taga on 20 aasta vanune noor mets (hooldatud, muide), kus kasvavad kuused, natuke kaske ja seemnepuudeks jäetud üksikud männid.

Sealse lageraie tegi kolhoos veel 1990. aastal, vahetult enne Eesti iseseisvumist ja omandireformi. Käisin raie ajal ka kohapeal ja kole kahju oli kodumetsa armsast kuusikust, meie pere parimast võiseenekohast. Õnneks väga suurt lanki ei tehtud. Parata polnud midagi. Mäletan, et oli käbiaasta ja kolhoosi metsnik soovitas, et pillaksin langetatud puude okste küljest kuusekäbisid igale poole laiali, siis hakkab uus mets kiiremini peale kasvama. Juba käisidki jutud, et omanikud saavad maad ja metsad varsti tagasi. Käbipillamise soovitus aga oli asjakohane, sest mõne aasta pärast, kui olingi oma metsa tagasi saanud, kattis sammalt tihe tillukeste kuusetaimede vaip nagu roheline muru.

Küllap lendas seemet ka kõnealusesse, kõrval kasvama jäänud nooremasse metsatukka, mida raiuma ma ei kibelenud. Minu meelest olid veel 10 aastat tagasi need kuused palgipuuks liiga peened. Nüüd on ajad ja suhtumine muutunud, lõigatakse ja ostetakse aina peenemat sortimenti.

Samas oli seal kuuskede vahel ka palju jämedat halli leppa, nagu hooldamata talumetsades ikka, ja seda sai mitmes järgus välja raiutud. Vahepealsed tormituuled lükkasid mõned kuused pikali ja needki koristasime ära. Nii jäi metsaserv suhteliselt hõredaks, nagu pildiltki paistab. Puud sirgusid küll hästi pikaks ja looduslik järelkasv täitis kiiresti kõik vabad augud.

Kui sel talvel külma juhtub tegema, siis pean noorendiku päästmise operatsiooni tõesti ette võtma. Eeltöö on tehtud, märkisin langi piirid ja lasin alusmetsa lehtpuuvõsa võsasaega maha võtta. Lumeta ajal on seda parem teha. Pidasin saemehega nõu, kuidas noorendikku kahjustamata suured kuused kätte saaks ja tema töövõtteid teades julgen raiet plaanida küll. Harvester lõhuks palju noori kuuski ära, tuleb käsitsi langetada. Enne külmasid ei saa ka vedada.

Jäta vastus