Blogi avalehel

Vigastatud puud püüavad end ise ravida

November 23rd, 2015

mänd ravib koorevigastust vaigugaPilt vigastatud koorega männitüvest on tehtud eelmise nädala lõpus täpselt selles kohas, kus aasta tagasi riigimetsas raietöid tehti ning raskeid koormad langilt välja toonud forwarder sihi ääres mitut kena mändi rüüstas. Ka seda, pildilolevat.

Juba tol hetkel mõtlesin, et vanasõna „Kui metsa raiutakse, siis laastud lendavad“ peab paika. Kui ikka veoteele tekivad sügavad rööpad ja masinamees kandvat pinnast otsib, siis rüüstab ta vahel ka kõrval kasvava metsa puid. Eks seda on tõesti valus vaadata, olgu need noorendikus pikali sõidetud kuused või valmiva metsa tulevased palgipuud.

Neist sihi ääres värskelt rüüstatud männitüvedest tegin ka aasta tagasi pilte, kuid üles ei riputanud. Hiljuti käisin sama rada taas ning nägin, et männid püüavad end vaiguga ravida. Kui haavad on suured, võtab „vaigutamine“ siiski üksjagu aega, kuid algust on tehtud. Erinevalt männist ei suuda kuusk talle tekitatud vigastusi ise terveks ravida, haigused tulevad sealtkaudu tüvesse sisse. Kõik on näinud, mis põdrahammustused kuusega teevad.

Minu jutu iva on, et raietöid planeerides mõtleksime sellele, milline mets meist pärast järele jääb, kui palju kahju me kõrval kasvama jäävale metsale teeme ja kuidas seal puude vigastamist vältida. Samamoodi peaksime valima sobivat aastaaega ja ilma, et raietöid ka pinnast kahjustamata teha saaks.

Kui omanik, raie tellija, on kõik tingimused tööde tegijatele selgeks rääkinud ning tehtul silma peal hoiab, saab ta ebameeldivaid ootamatusi vältida. Uus ja tundmatu teenusepakkuja vajab erilist jälgimist, samas mõnest võib saada usaldusväärne koostööpartner pikemaks ajaks.

Jäta vastus