Blogi avalehel

Talvine.

February 17th, 2009

Talvepäevad mööduvad kindlas rütmis. Hommikul hoolitsen koduse linnusöökla eest ja seejärel käin metsalinde toitmas. Keskmiselt 2 kg linnutoitu kulub kahe söökla peale päevas. Lisaks vahel pekki ja kotitäis rasvakuulikesi. Kodus on hea läbi köögiakna vaadata, kes käivad ja millist toitu eelistavad. Mu kassid on samuti andunud linnuvaatlejad. Siiam Krissu jälgib rahulikult läbi akna, ta on vanem ja elukogenum, aga metskass (eelmise talve leidlaps) Murjam hakkab häälitsema ja lõuga väristama. Pean teda silitama ja siis rahuneb. Õnneks ei saa nad õues lindudele midagi teha, sest linnusöökla on pandud elupuupõõsaste vahele vaia otsa.

Pildil olev metsasöökla asub jõe ääres ja ripub katusealuses traatide otsas. Parasjagu on menüüd hindamas puukoristaja. Lisaks lindudele käivad seal ka hiired ja oravad. Täna nägin toidujahil tiirutavat hiireviud ja mõni hetk hiljem ka koheva sabaga rebase-Reinu. Oi, millise vägeva hüppe ta tegi, kui üritas lume alt hiirt tabada.

Aasta tagasi veebruarikuus ootas Murjam mind just seal linnusöökla juures katusealuses, et pärast viie päeva pikkust külmas metsas ootamist endale päästja leida. Murjamist, kes oli ilmselt hüljatuna metsa toodud või jõkke üritatud uputada, kirjutasin siin blogis juunikuus pikema loo.

Täna käis mul metsa inventeerimas metsakorraldaja. Tegin ise ka väikse ringkäigu ja kontrollisin üht pesapuud, mis paar aastat tagasi ära kuivas. Pesa püsib endiselt kuivanud kuuse harulistel okstel, aga ilmselt pole seda enam kasutatud. Tuleb sel kevadel veel jälgida.

Ilm on veebruarikuiselt talvine ja põhjatuul lisab omalt poolt jahedust juurde. Keskpäeval tuli päike välja. Lõikasin õhtuni võsa. Metsa varjus on soojem kui lagedal.

Jäta vastus