Blogi avalehel

Laanerähni valdustes.

February 26th, 2009

Enamus metsaomanikke nimetaksid sellist laant „raisus metsaks”, mina aga põikan sinna, kui klanitud ja hooldatud kohtadest isu täis saab. Sellises metsas käib elu. Näiline vaikus on petlik. Tarvitseb mõni minut paigal püsida, kui juba keegi annab märku, et ma pole laanes üksinda.

See on laanerähni ja porri kodumets. Metsaserva tihnikus olen kohanud laanepüüsid. Võiks sobida elupaigaks ka lendoravale, kui see haruldus kusagilt siiakanti peaks sattuma.

Selline vana metsakvartal asub otse minu maa kõrval, vääriselupaik riigimetsas, üle 7 ha suur. Novembri lõpu lumi ja tuuled lükkasid seal palju surnud puid pikali. Metsaalust katab isegi suvel paks kõdunenud lehtede kiht, kust vaid kohati upitab end välja mõni roheline taimeke. Selles metsas kasvavad vanad, seeni, samblaid ja samblikke täis haavad, kus on palju õõnsusi ja auke. Kõrgete haabade vahel on erinevas vanuses ja mõõdus kuuski ning sekka mõni haruline kasemürakas. Keskosas, kus on puude all vähe valgust, puudub alusmets täielikult. Vaid valgusküllasemates äärtes on teises rindes noori kuuski.

Tänagi kuulsin rähni vaikset kopsimist. Nad on kohal ja hoiavad oma territooriumil silma peal. Põhja suunas liikudes puuliigid muutuvad, sest metsast voolab läbi väike oja. Kallastel kasvab lisaks kaskedele ja kuuskedele veel saari, sangleppi ning toomingaid. Kõrgel suure kuuse võras on hiireviu pesa.

Metsaservas on sigade sügamispuu. Kuuse koor on maha nühitud ja juurte ümbrus paljaks tallatud. Külamees sattus eile hommikul seal lähedal sihil kokku vana kuldiga, keda teame elavat samas piirkonnas juba mitmeid aastaid. Eraklik ja kaval loom, keda jahimehed on korduvalt piiranud, kes aga iga kord on suutnud mehed üle kavaldada ja eluga pääseda. Selle looma jalajälge võib suuruse poolest põdramullika omaga võrrelda. Külamees oli hommikul märganud sihil vastu tulevat suurt tumedat elukat. Umbes 150m peal vilksatas esimene mõte, et vist karu. Igaks juhuks jäi seisma ja plaani pidama, kuidas edasi. Siis loom märkas inimest ja pööras kõrvale üle kraavi metsa. Mees ütles, et polevat nii suurt metssiga veel elus kohanud. Paraku näen mina üksnes jälgi…

Jäta vastus