Blogi avalehel

Pärast meid tulgu või veeuputus

October 18th, 2016

paisutusKas tõesti mõtleb nii Eesti üks suuremaid, Äripäeva TOP 5 hulka mahtuv maaomanik, erametsafirma, kui pärast puidukoormate äraviimist jätab veotöödega umbe aetud kraavi sellisesse seisu nagu pildilt paistab?

Tegu on minu koduküla taga suurte põllumassiivide kõrval asuva erametsaga, kus tehti augustikuus erinevaid raieid – lagedat, harvendust ja sanitari. Nägin tol ajal eemalt, et puiduvirnad kerkivad, kuid lähemale siis ei läinud, rekka juhtus ka parajasti koormat laadima ning tee oli kinni.

Nüüd oli aega ning sõitsin vaatama, mida sealkandis on tehtud. Puiduvirnad on ammuilma ära viidud, kuid see, mis teeäärse kraaviga oli juhtunud, pani jahmatama. Kas tõesti pole selle firma asjamehed ise enam kordagi seal vaatamas käinud? Pärast neid ongi seal veeuputus!veesulg-kraavil

Kuiv aeg, kuid kraav ajab vaat et üle, vesi ei pääse edasi, sulg on ees. Vaja oleks vaid üks väike kulutus veel teha – tellida ekskavaator, ummistus lahti kaevata ja kraav korda teha. Vesi saaks kohe liikuma. Metsa tekkinud rööbastest pole mõtet rääkida, need paranevad ehk selleks ajaks ise ära, kui uuesti lageraiet tegema tullakse.

Olen seal erinevatel aastaaegadel käinud, kuid sellist vett pole samas kraavis viimase paarikümne aasta jooksul kordagi näinud.

Pildil olev kraav ei kuulu metsakuivenduse süsteemi, vaid on põllukuivenduse osa – piirdekraav ja ühtlasi ka teekraav metsa ja põllu piiril. Rajati see üsna viimaste nõukaaegsete projektide järgi, mis toimivad edukalt siiamaani. Tean seda objekti päris hästi, sest olin omal ajal maaparanduses tööl. Praegust kuiva aja uputust on valus vaadata ja et seda põhjustas eraomanike metsafirma, seda kehvem on end erametsaomanikuna tunda. Siiani pannakse erametsaomanikud ju kõik ühte patta, olgu 3-ha väikeomanikud või 30-tuhandelised metsafirmad.

Jäta vastus