Blogi avalehel

Õõnsus kuuse juurekaelal

March 14th, 2017

Nägin juhuslikult puude vahel midagi heledat paistmas ja esimene mõte kaugelt vaadates oli, et äkki mingid puuseened kuusetüve allosas, vaja lähemale minna ja uurida.
IMG_1620 (2)
Ei olnud seened, vaid rähn (arvatavasti musträhn, kes ei pelga ka maapinnal tegutsemist) oli uuristanud kuuse juurekaela sisse auke. Suur õõnsus sobiks mõnele pisemale elukale isegi koduks.

See päris suur kuusk kasvab kunagise taluõue ääres koos saarte ja jalakatega ning seda, et tema jalgealune õõnsaks on muutumas, poleks mitte millestki arvata osanud. Teiselt poolt, õuelt vaadates on puu täies elujõus, oksad maani. Mõned aastad tagasi oli tema võras oravapesa. Hiljem kukkus või kukutati see ülevalt alla, siis uurisin toda jalgpalli suurust kera igast kandist.

Nüüdsest alates hakkan kuusel silma peal hoidma. Nagu õõnsusest paistva pruunika puru järgi arvata võib, on kuusk juurepessust nakatunud. Selleks võis anda põhjuse näiteks seegi, et omal ajal kulges puu kõrval hobusetee ning noore kuuse juured said kapjade või vankrirataste all viga.
Kui kaua seenekahjustusega kuusk veel elab ja lagedalt puhuvatele tuultele vastu suudab panna, seda ei oska ennustada.

4 vastus “Õõnsus kuuse juurekaelal”

 1. A.T. 28:

  Päris huvitav kuusk. Kunagi leidsin jämeda haava kännu(oli altpoolt õõnes)seest mesilaspere.
  Õõnsustega puid ei tohiks mingil juhul maha võtta.

 2. Uku Uujari:

  Sellel puul on tüve alaosa juba kuju poolest tüüpilise juurepessu nakatanud puu kujuga (nn pudelikujuline – kännust kõrgemal toimub tüve ahenemine silmnähtava jõnksuga). Lisaks vaigujooks tüvel. Kogenud metsamees paneb nende kahe tunnuse järgi praktiliselt eksimatult diagnoosi paika.

 3. A.T. 28:

  Tüve alaosa kuju ei tähenda absoluutselt, et tegemist on tüvemädanikuga puuga. Vaigujooks mis tüvel paistab?Rähni toksitud augud mis asuvad üleval pool, sealt see vaik voolabki. Nii et sa Uku ära targuta, kui kogemused ja teadmised puuduvad!

 4. Uku Uujari:

  A.T.-le:
  Isegi Maaleht õpetab nii: http://maaleht.delfi.ee/news/maamajandus/uudised/metsanduslikke-moisteid?id=23956049
  Leili pildil on klassikaline juurepessust tingitud tüvekuju muutus.

  Mis puutub võimalikke rähniauke, mis A.T. väitel vaigujooksu põhjustasid, siis pean seda äärmiselt ebatõenäoliseks, sest kõik musta rähni pesapuud, mida ma näinud olen, on lähestikku (u 30 cm) asetsevate aukudega (tüve sees on need käikudega ühendatud). Nii pika vahega, et sel pildil kaadrist välja jääval osal ka mõni rähni pesaauk oleks, musta rähni pesapuu avad reeglina ei paikne. Aga küllap Leili teab, kas seal on mõni lisaauk või mitte, selle tühja asja pärast pole mõtet vaielda. Fakt on see, et iga kogenud metsamees ütleks ka ilma rähni abita, et sellise kujuga kuusk on tõsise juuremädanikuga, arvaku ennast täis targutajad selle kohta, mida nad ise tahavad.

  Head käädripäeva!

Jäta vastus