Blogi avalehel

Tulemine.

March 31st, 2009

Sookured tulevad. Kevade saabumine on kindel. Päike soojendab, veed lähevad, lumi sulab.

Pärastlõunaks sain kuu lõpu paberitööd tehtud. Pea oli toas istumisest uimane ja läksin kevadet otsima. Pool maad sain veel autoga läbitud. Edasi astusin piki teed ja õhust hakkas kostuma tuttavaid kevadhääli. Sookured! Algul kaks, kümme minutit hiljem veel kaks ja siis viis lindu. Nende huiked on kevadel rõõmsad: „Kuulake, me tuleme koju!” Süda rõõmustab. Mitte nagu sügisel mineku ajal, kui kurbade lahkumishuigete peale nutt kurku kipub.

Hiljaks on kured sel kevadel jäänud. Parematel aegadel peaksid sel ajal juba pesas munadki olema. Aga praegu on lumi põlde katmas ja kurgede lend viis suurte rabade suunas. Äkki kostus üks hõige veel. Üks sookurgedest oli põllule puhkama jäänud. Koos metskitsega otsiti kõrrepõllult lume seest toitu.

Hiireviud lustisid päikselise taeva all. Rongapaar vahetas pesa juures päevamuljeid. On imetlusväärne, millise maheda ja kuriseva häälega suheldakse oma kaaslasega. Muidu on ju ronkadel käre ja vali suhtluskeel. Küll tahaks teada, kas ka ronkadel hauduvad nii isas- kui emaslind. Tänu merikotka veebikaamerale teame ju nüüd kõik, et haudumas käivad mõlemad linnud. Isaslind annab emasele võimaluse end pesalt sirutamas käia ja asendab teda sel ajal. Mune ei jäeta hetkekski valveta. Toitu käib kaugelt hankimas siiski isaslind ja toob seda pessa kaasale. Kas ka ronkadel, neil tarkadel ja intelligentsetel lindudel, peres samasugune tööjaotus on, ma ei tea.

Iga kord, kui jälgin kotkakaamerat, äratab imetlust lindude omavaheline suhtlemine. Millise pühendumisega käis isaslind tiheda lumesaju ajal kaasa eest hoolt kandmas, pesa kohendamas ja nokaga hauduja pealt lund ära lükkamas. Samal ajal käis vaikne omavaheline jutlemine. Sellest vaatepildist lausa õhkus armastust ja hoolivust. Merikotkail, kes on paigalinnud, püsib paarisuhe sama kaaslasega aastaid. Sealt siis ka eriline side ja hoolivus. Juhuslikke peigmehi tõrjub emaslind päris ägedalt eemale. Paraku võib rändlindudel, nagu konnakotkad, kalakotkad, must- ja valged toonekured jt., juhtuda, et kaaslane saab rändel hukka ja siis võidakse uue paarilisega moodustada ka uue perekonna. Linnukevad on käes!

Jäta vastus