Blogi avalehel

Tali tuli

detsember 11th, 2012

Terve mesila on valge lumevaiba all. Hästi on näha, kes on mesilas tegutsenud. Tihased on välja valinud lemmik mesilaspered, keda pidevalt ärritatakse, et mesilased ei saaks väga rahulikult olla. Päev läbi lennatakse ühe taru juurest teise juurde ja nokitakse lumele jäänud mesilasi.

Eile avastasin kodu juurest mesilas kellegi kahtlased jäljed. Pisikesed, kaks kõrvuti jälge ja järgmine paar umbes 15-20 sentimeetri pärast. Oli nuuskinud peaaegu kõik tarud läbi. Nii mõnegi taru all oli käidud. Mingeid lõhkumisjälgi ei avastanud. Paistab, et tegi ainult luuret. Igaks juhuks oleks vaja mesila tähelepanelikuma jälgimise alla võtta. Kõige tõenäolisem on tuhkur, selle sarnast looma on siin nähtud. Nugiseid veel õnneks mitte. Aga kuidas neil kahel üldse vahet teha, kui pole kumbagi kunagi kohanud? Talvel nad kõik vahetavad tumeda karva heledama vastu?

Paar ööd tagasi oli meil ligi -20 kraadi külma. Olin plaaninud paar väiksemat pere viia enne suurt külma keldrisse. Seal oli kahjuks liiga soe, kuna maapind pole külmunud. Liiga soojas pole mesilastel hea, nad võivad hakata hauduma. See poleks kindlasti esimene kord kui mõni pere teed detsembris haudme sisse, kuid enne veebruari pole see hea.

Talvine tarukaal toimib samuti sel aastal. Hetkel kaalul olev pere on väga rahulik, hoiavad toitu kokku. Isegi see ei löönud neid liimist lahti, et vahetasin ema alles septembris. Tavaliselt hakkavad uue emaga pered väga kõvasti hauet kasvatama. See pere aga tegi paar raami ja oligi valmis. Tegelesin nendega veel 21. oktoobril kui vahetasin raame välja. Olin jätnud kaks korpust, kuid see ei osutunud vajalikuks. Tookord saigi üks korpus tühjemate raamidega eemaldatud. Terve pere tuli ajada ümber. Paar päeva oli perel suurem toidukulu, hiljem on kulunud päevas umbes 30 grammi sööta. Üks tähelepanek on küll: mesilaspere kulutab rohkem sööta kui on soojem ilm ning kui on väga külm. Nullkraadiste ilmadega on toidukulu minimaalne. Lisaks, toitu kulub alati rohkem hommikupoolsel osal päevast. Tõenäoliselt jõuab valgus lennuavast tarru ja mesilased tunnetavad päeva algust.

Ega mesilased magagi talveund. Nad tegutsevad vaikselt. Peamiselt tekitatakse sooja. Tugevamad pered, kellel on kobar tarupõhjaga ühenduses, nemad puhastavad taru põhja juba väheste plusskraadide korral. Mul on sel aastal enamuses lahtised võrkpõhjad ja enam sellist asja ei näe.

4 vastus “Tali tuli”

 1. Mel:

  Mul sama lugu, et tihased käivad kallal. Esimest aastat on penopõhjad alumiiniumvõrguga. Käisin vaatamas ja lumel hästi näha, et tarualune laipadest kirju. Nägin ka kuidas tihane toimetas. Lendas taru alla ja rippus küünistega pea alaspidi põhjavõrgu küljes ja nokkis läbi võrgu langetist. Samas mudugi osa mesilasi tormas välja korda looma aga sinna nad jäid. Kuhjasin taruümbruse lund täis, et tihased põhja alla ei pääseks. Kahju et juba kaks nädalat tagasi ei taibanud seda teha oleks hulga mesilaste elusid ära päästnud.

 2. Teet:

  Kas läbi kuhjatud lume närilised ei hakka tarusid ründama?
  Kuidas üldse penotaru hiirte eest kaitsta?

 3. sergo:

  Artikli kirjutaja, Oled ikka kõva tegija küll, kui saad septembris Ema vahetada ja 21. oktoobril veel tarusid ka lahti arutada !!!

 4. Margus:

  Ka mul käisid tihased segamas. Vedasin tarude esiküljele peene võrgu pingule
  Rüüsteretked kadusid. Tihane kardab võrku kinni jääda

Jäta vastus