Blogi avalehel

Suminad tarus ja arvutis

veebruar 8th, 2013

Kevad on iga päevaga sammukese lähemal,  päev pikeneb ligi 5 minutit ööpäevas. Mesilased peaks veel  vaikselt talvituma. Üsna tihti teevad nad juba veebruaris haudme ja sel aastal tundubki,  et päris paljud mesilaspered on alustanud haudme tegevust. Kaalupealne pere hakkas pärast suurt külma järjest enam toitu tarbima. Nüüd kasutavad ööpäevas 90g sööta. Seda on rahuliku talvitumise kohta liiga palju. Muidugi, pere on ka päris suur, katavad 10 kärje vahet. Kui pered on korralikult söödetud, ei ole vaja talvel neid segada. Alates märtsist võib juba alustada toiduvaru kontrollimisega.

Toiduvaru saab kontrollida mitut moodi. Olenevalt tarust ja talvitumismeetoditest tuleb arvestada ikkagi, et pere ei tohiks põhjuseta lahti võtta. Nii võibki toiduvaru kontrollida lamavtarudes, liistu vahelt piiludes. Kui on näha kaanetatud kärg, siis ei peaks muretsema. Teine võimalus on pista liistu vahelt noa ots kannudesse ning kui välja tõmmatav nuga on mesine, siis peaks toiduga kõik korras olema. Veel võib kahtluse korral koputada raamide pihta. Tühi raam kumiseb, kohe tunda et on tühi. Toidupuudust kannatav pere on üldiselt ärritunud ja koputamine seda enam hullemaks ei tee.

Korpustarudes on veel lihtsam. Kui on soov toiduvaru kontrollida, võib  korraks taru tõsta või vaadata pesa pealt.  Praeguseni peaks olema mesilastel üle poole toidust alles.  Ise pole kunagi kandit neile kevadeti andnud, kuid vajadusel  võiks seda teha. Kandipakk lõigatakse natuke keskelt lahti ja pannakse avatud poolega raamide peale. Kui mesilased vajavad lisasööta, siis võtavad ise.

Ma pole kevadel oma mesilasperesid kunagi kandiga ergutanud kindlal põhjusel. Kui nad hakkavad saama lisatoitu, siis jääb neil kasutamata osa tarus olevast toidust. Igasugune kevadine ergutamine soodustab varasuvist sülemlemist. Kandi asemel  kaanetan lahti tarus olevad toiduraame. See mõjub samuti pere arengule ergutavalt.

Eestis on tekkinud üks mesinduslik ajakiri, mis ilmub ainult internetis ning millist on ammu vaja olnud. Paar päeva tagasi ilmus selle ajakirja teine number. Ma olen alati eeskujuks pidanud kuni 1940 ilmunud ajakirja ’Mesinik’. Mesinikele on oluline  mesinduslik lugemine. Eesti  mesindus ei ole võrreldav suur rahvaste mesindusega, kus ilmub mitmeid ajakirju. Meil on kõik väiksem. Mesinike vähem, uut informatsiooni vähem ja uuemad uudised maailmast peaaegu ei jõuagi meieni. Mõned keeli oskavad vahest kõnelevad uuematest mesinduslikest uudistest.

Uue ajakirja näol,  mis ilmub 4 korda aastas, on loodud üks võimalus lisaks lugeda mesindusest ja mesinikest. Ajakirja kohta saab infot siit: www.suminad.ee

Üks vastus “Suminad tarus ja arvutis”

  1. Jaan:

    Tänan.Lihtne ja asjlik algajale,sest ma vist olen oma mesilasi häirinud.Nimelt roobitsesin langetise lennuava eest ära ja vist väga lärmakalt,sest tuli mitu vlvurit ka välja.ja ühes tarus on vaikus või on mesilased üles roninud.
    Lugupidamisega Jaan.

Jäta vastus