Blogi avalehel

Mesilane kellel pole isa

veebruar 16th, 2013

Isamesilasi ehk leskesid on võimalik tarudes tavaliselt kohata maikuust kuni augusti lõpuni. Harva  hoiavad töömesilased neid hilissügiseni või lasevad talvituma jääda. Mesilastevõõra inimese jaoks on nad suured ja hirmuäratavad, tugeva suminaga. Tegelikult puudub neil nõel nagu töömesilastel ja on seetõttu üsna ohutud.  Vaata videot lesed lendamas SIIT

Isamesilastel pole isa, kuid neil on vanaisa , arenema hakkavad  nad viljastamata munadest. Terve mesilasema teab alati, millisesse kannu muneda viljastamata ja millisesse viljastatud muna. See sõltub kannu ava suurusest.  Munemisel puudutab mesilasema tagakehaga kannu äärt, selle suurusest sõltub muna viljastamine. Isamesilased kannavad edasi 100 protsenti mesilasema geene.  Kui töömesilasel on 32 kromosoomi, siis isamesilastel ainult 16. Munast valmikuni on neil kõige pikem arenguperiood, 24 päeva.

Lesed on palju suuremad kui töömesilased, kaaludes koorumisel umbes 200 mg. Koorudes on nad üsna abitud. Nende ülalõuad on suhteliselt nõrgad, koorumisel vajavad töömesilaste abi et kannust välja saada.  Leskede eest hoolitsevad töömesilased. Isamesilastel on väga hea nägemine ja haistmine. Neil on 8000 liitsilma ning kolm lihtsilma.Võrreldes töömesilastega elavad nad kaua, kuni 90 päeva.  Terve ja tugev mesilaspere kasvatab suve jooksul tuhandeid leski. Nende ainus eesmärk paistab olevat noorte mesilasemade paaritamine.  Kuid kas ainult? Mesilaspered, kus on suvel lesed, pidid palju paremini korjama kui need, kus on kõik lesed eemaldatud!? Äkki neid on vaja ka pere töömeeleolu tõstmiseks? Mesilased on loomult kokkuhoidlikud, isamesilased on korjevaesel ajal  liigsed toidu kulutajad.

Kui korje augustiks on lõppenud, aetakse lesed kärgedelt minema. Alguses paiknevad nad karjadena taru seintel ja põhjal. Mida rohkem sügise poole seda vaenulikumalt suhtuvad töölised neisse. Lõpuks tiritakse neid jalgupidi tarudest välja. Nende isamesilaste elu, kes on sel ajal veel elus, lõpebki külmas ja näljas. Vaata Metsamesiniku videot leskede tarust  välja ajamisest SIIT

Miks mesilased käituvad selles videos niimoodi?

Jäta vastus