Blogi avalehel

Mesilasperede vargad

aprill 24th, 2013

Talv oli mesilastele raske, kuid nüüd kimbutavad mesinike veel  vargad! Teisipäeval kella 11 paiku varastati Koeru vallast kaks mesilasperet, kolmas jäeti maha. Pätid sõitsid hõbedase Toyota Xilux-ga, mesilased laeti järelkärule. Vargad on igal aastal mesinike kahjustanud. Vahel saadakse nad tänu kaaskodanike valvsusele ka kätte.

Hea on, kui inimesed, kelle läheduses peetakse mesilasi, oleksid tuttavad mesinikuga ja teaksid, millist sõiduvahendit ta kasutab. Iga kahtlasema tegevuse korral võiks mesinikku teavitada. Mul on praegu mesilased talude juures ja vajadusel on helistatud.

Kevad sai  hoo sisse, mesilaspered hakkasid korralikult hauet kasvatama ning suurem perede kasvu aeg hakkab ca 20 päeva pärast.  Olen omal kõik pered läbi vaadanud. Talv on suhteliselt ilusti läinud. Pered, kes olid sügisel tugevad, on seda ka praegu. Siiski leidsin kaks mesilasema, kes munesid viljastamata mune. Kahjuks ei ole selliste mesilasperedega  midagi muud teha kui liita teise perega, enne eemaldades lesemunejast ema. Veel võib anda neile uue mesilasema, kui ta on kuskil varus. Uut ema need pered kasvatada ei suuda. Selleks ajaks kui ema koorub ja munema hakkab, on suurem osa talvitunud mesilastest hukkunud. Lisaks kimbutab varakevadel isamesilaste puudus.

Minu kahest probleemiga mesilasemast ühega oli juba eelmisel aastal jama. Mesilased hakkasid teda välja vahetama juuni teises pooles. Ma arvasin et, nad soovivad sülemleda ning eemaldasin kõik kupud. Nii tuli mul kuppe eemaldada kuni sügiseni. Lõpuks mesilased loobusid ja jäid rahulikult talvituma. Nüüd kevadel ongi emaga pahasti. Mesilased teadsid juba eelmisel aastal et, emaga on probleemid. Mesilased on targemad  kui mina.

Sel aastal hakkas remmelgas õitsema 22. aprillil. See on umbes 10 päeva hiljem kui tavaliselt. Ilmad muidugi ei ole eriti soojad ning võimalik, et kogu remmelga korje jääbki ära. Siiani toodi tarru õietolmu, mis on andnud suure tõuke mesilasperede arenguks.

Üks vastus “Mesilasperede vargad”

 1. metsamesinik:

  Kuna mesilasperede vargused on hooaja algusega taas päevakorda tõusmas, kasutan teemat ära ja meenutan üht kaks aastat vana juhust, kus 11 vaarikakorjele viidud mesilasperet koos tarudega ära varastati. Kahju mõistagi päris suur, korjele viidi ju kõige tugevamad pered. Vaatamata asjale ametliku käigu andmisele ei ole käesolevaks hetkeks varaste tabamiseni viivat infot laekunud ei politseile ega ka eraviisiliselt. Siiski ei ole mesinik asja unustanud ja oleks väga tänulik pättide paljastamiseni viiva info eest.
  Varastamise ajal nägid tarud välja sellised:
  http://www.metsamesi.ee/pildipank/HB.tarud.JPG
  http://www.metsamesi.ee/pildipank/HB.tarud.2.JPG
  Vihjed võib saata meilile metsamesinik@hot.ee, annan info edasi.

Jäta vastus