Blogi avalehel

4. juunil tähistatakse Eesti lipu päeva Rüütli platsil ja Villa Ammende aias

May 25th, 2010

Alates 2007-st aastast tehakse Pärnus igal 4. juunil sinimustvalget lippu väärtustav sündmus, mis koondab pärnakate ja linna külaliste tähelepanu Eesti rahvusliku ja riikliku sümboli kõige olulisemale tähisele.

trivimi-velliste-koneleb-ruutli-platsil

Trivimi Velliste kõneleb Rüütli platsil

Pidulik Eesti lipu päeva tähistamine algab tavapärase kogunemisega Rüütli platsile, kus asub Eesti Vabariigi väljakuulutamist meenutav monument. Ehkki kunagise Endla teatri trepist ja rõdust on alles vaid mälestus ja lihtsustatud koopia, pole Eesti riik mitte möödunut meenutav koopia sellest, mille Hugo Kuusner 1918. aasta 23. veebruaril iseseisvusmanifesti ette lugedes välja kuulutas. Nagu Eesti riik tänapäeval kannab sama identiteeti, mille ta sai tookord oma sünni hetkel, püsib ka sinimustvalge lipp muutumatul viisil rahvusliku iseolemise märgina meie kohal.

Meenutame, et 2008. aastal toodi Rüütli platsile Eesti Vabariigi juubeli numbrit tähistav arv suuri kandelippe, mida hoidsid koolinoored, skaudid, rahvariietes murueided ja paljud teised, järgmisel aastal koguneti rajutuultest ja vihmahoogudest hoolimata samasse paika sümboolse 125 lipuga, et pidada sinimustvalge kanga juubelit. Need sündmused ajaloolises paigas on olnud justkui võimas lippudega tervitamine ajas tagasi Tõnis Hiibusele, kes 1918. aasta 23. veebruari talves seisis suure sinimustvalge lipuga Endla rõdul Hugo Kuusneri kõrval. Pärnus asub ristmik, kus kohtuvad sümboolses mõttes kaks Eesti riigile tähendusrikast sündmust. Eesti Vabariigi väljakuulutamine ja riikluse võimsaim sümbol selle kõrval.

Traditsiooni kujundamist silmaspidavalt kogunetakse taas Rüütli platsil järgmise nädala reedel kell 17.00 algavale pidulikule lipu päeva tähistavale üritusele. Platsil jagatakse väikelippe ja seistakse väljakul paljude suurte kandelippudega, mida valdavalt hoiavad Pärnu linna ja maakonna koolinoored. Rein Vendla juhatusel mängib Pärnu Noorte Puhkpilliorkester, laulab M. Lüdigi nim. meeskoor. Tervitavad Pärnumaa maavanem Andres Metsoja ja Pärnu abilinnapea Annely Akermann ning peakõnelejaks on Eesti Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste.

parnu-vene-gumnaasiumi-opilased-alisas-polina-elina-ja-marina

Pärnu Vene Gümnaasiumi õpilased tulevad meelsasti lipu päeva tähistama. Fotol on Alisa, Polina, Elina ja Marina.

Järgnevalt liigutakse orkestri helide taktis ja lippude lehvides mööda Rüütli, Pühavaimu, Ringi tänavat ja Mere puiesteed pidi Villa Ammende aeda, kus toimub kontsert. Esinevad Pillerpalli lasteaia lapsed, Pärnu Sõjameeste koor, Sindi Lasteaia rahvatantsijad (lapsed ja naised), Sindi Gümnaasiumi Noortekoor, ansambel Top Ten, M. Lüdigi nim. Meeskoor , Sindi Muusikakooli akordionistid, Pärnu Noorte Puhkpilliorkester koos sama kooli 4A klassi orkestriga. Kontsertkava on kokku seadnud Anne Uusna ja Eneli Arusaar, õhtut juhib Birjo Piiroja.

Päeva korraldustoimkonda kuuluvad Eesti Lipu Selts, Eesti Ühiskonnaõpetajate Selts, Pärnu Väärikate Klubi. Peamised toetajad on Pärnu Linnavalitsus ja AS Pajo.

Samal teemal:

Eesti lipp on triipkood meist enestest

Üks vastus “4. juunil tähistatakse Eesti lipu päeva Rüütli platsil ja Villa Ammende aias”

  1. Pärnumaa » Blog Archive » EESTI LIPP LEHVIMA!:

    [...] 4. juunil tähistatakse Eesti lipu päeva Rüütli platsil ja Villa Ammende aias [...]

Jäta vastus