Blogi avalehel

Jõulud kiikhobusel

December 23rd, 2010

vancouveri-joulupuu

Jõulutervitustega Vancouverist räägib sealset eesti baptistikogudust tähtajaliselt teeniv Pärnu Immaanueli koguduse pastor Joosep Tammo.

Joosep Tammo nädalalõpu rattaretkel

joosep-tammo-nadalalopu-rattaretkel1jouluvana-searsi-kaubamajas2

Jõuluvana Searsi kaubamajas ja Vancouveri jõulupuu
ukskord-tuleb-ka-koige-toredamalt-kiikhobuselt-alla-tulla1

Ükskord tuleb ka kõige toredamalt kiikhobuselt alla tulla

jouluvana-eesti-kodus-eesti-lastelt-salmi-kusimas

Jõuluvana Eesti Kodus eesti lastelt salmi küsimas

Selleks, et kohalikule “taevatrammile” (Sky Train) minna, tuleb läbida Kanada suuruselt teine Burnaby Metrotown kaubamaja. Detsembri esimese pühapäeva hommikul kirikusse minnes kõlas üle kaubalettide võimas “Püha öö, õnnistud öö”. Hiinlased, jaapanlased, korealased, vietnamlased, hindud, pakistanlased, filipiinlased, kohalikud indiaanlased ja nende
hulgas ka mõni valge inimene asusid särasilmi jõulukinke ostma. Mida
nädal edasi, seda soodsamaks paistavad hinnad muutuvat ja nüüd annab juba läbi rahvahulga trügida, et “taevatrammile” jõuda. Jõulutab vägevasti.

vancouveri-hospidal-joulutuledes

Vancouveri hospidal jõulutuledes

Kirikutes on juba teisest adventnädalast alates suured kontserdid, jõulunäidendid ja laulvad jõulupuud. Kirikud on rahvast täis. Eriti usinad kirikus käijad on hiinlased ja korealased. Kontserdid ja muusikalised lavastused on hea maitsega ja kõrgel professionaalsel tasemel. Viimasel nädalal on jõulud igale vanuse grupile juba igal õhtul.

Vancouveri Eesti Kodus alustasid kõigepealt jõululaulude laulmise lõunaga Kuldse Klubi pensionärid, millele järgnes jõuluaktus ja jõuluvana tulek lastele. Möödunud kolmapäeval tegi Kuldne Klubi jälle jõululõuna ja pühapäeval oli jõululaulude laulmine ning kohvilaud nii Eesti Evangeelse Lutheri Kiriku Peetri Koguduses kui Eesti Ühendatud Baptisti Koguduses. Kõigele sellele paneb punkti jõululaupäev. Edasi muutub jõulupüha siin perekeskseks. Lastel on koolivaheaeg ja paljudel töölistelgi jõulupuhkus juba alanud. Üha enam näeb suurte reisikohvritega mehi ja naisi lennujaama poole sõitmas.

taispuhutav-lumememm-rodul1

Täispuhutav lumememm rõdul

Aga kui me küsiksime inimestelt, mis pühad need on, leiaksime siingi kõhklevaid ja kahtlevaid vastuseid, sest juba aastaid nõuab nn poliitkorrektsus, et Jumalast ja Jeesuse Kristuse sünnist koolis ei räägita. Kohalikud sekularistid arvavad, et see võib moslemeid ja hindusid pahandada. Nii õpivad lapsed koolis laule lumest, jänkudest, karudest, päkapikkudest ja CocaCola värvides jõuluvanast. Sama kehtib ka suurte meediakanalite kohta. Uurimus kolme viimase aasta jõuluaegsetest uudistest siinsetes suurimates telekanalites näitab, et Jeesuse Kristuse sündi nimetati tekstides vaid 1,3% juhtudest. Riik ja haridussüsteem püüab hoida poliitkorrektset tasakaalu. Tagajärjeks on see, et varsti tunneb rahvas Ramadaani ja Koraani rohkem kui jõulude ja Jeesuse Kristuse tähendust.

jouluvana-voib-tulla-ka-selle-kiikhobusega-metrotouwnist1

Jõuluvana võib tulla ka selle kiikhobusega Metrotouwnist. Kõik illustreerivad fotod on Joosep Tammo erakogust

Valge vähemus koguneb Vancouveri Orpheumi kontsertsaali, et kuulata Bachi kooride esituses keldi jõululaule. Mida nooremad koorid, seda rohkem pilusilmalisi ja mustapäiseid lapsi, vanade koorid on valgete pärusmaa.

Kuid tuleme algusse tagasi. Keset kaubamaja seisab hiiglasuur puust kiikhobu. Väikese tasu eest saab sellel iga laps koos isa, ema, õe ja vennaga kiikuda. Järjekord on suur, elevust ja rõõmu palju. Selle hobusega Petlemma just ei sõida, aga kiikuda saab siiski. Vancouveri ja võib-olla ka Kanada jõulud üldse sarnanevad sellele kiikhobusele. Kord liigub kõik kaubamaja, siis jälle kiriku suunas. Paistab, et sellest keelest saavad kõik ühtviisi aru – olgu tegemist valgete, kollaste, mustade või punastega – sest hobu kiigub ja kiigub. Üle kõige kõlab aga kõigile tuntud laul: “Ma tulen taevast ülevalt, häid sõnumeid toon teile säält kõrgest” Sõnum on muidugi tõesti hea: “Ärge kartke! Sest vaata, ma kuulutan teile suurt rõõmu, mis saab osaks kogu rahvale, et teile on täna sündinud Taaveti linnas Päästja, kes on Issand Kristus.”

Üks vastus “Jõulud kiikhobusel”

  1. Pärnumaa » Blog Archive » Mitte ainult Lihula jõulupüha jumalateenistusest:

    [...] Jõulud kiikhobusel [...]

Jäta vastus