Blogi avalehel

Rima Marouni fotonäitus on avatud

May 21st, 2011

Rima Marouni on Liibanoni fotokunstnik, kelle töid näeb alates eilsest kuni 30. juunini Pärnus Nooruse Maja fuajees avatud fotonäitusel “Murmures…”

Murmures Nooruse Majas

Rima Marouni

Näitus on avatud

14 suuremõõtmelist fotot seinal tekitavad kohe küsimuse, mida tahab kunstnik öelda läbi laste, kes seisavad näoga müüri poole ja vaataja näeb üksnes nende selga. Näituse avamisel oli kohal ka suurepärase talendiga fotokunstnik ise, kes püüdis elujaatavalt rõõmsal ilmel rääkida piltide sisse asetatud jõuetut nõutust ja kurbust, millega tuleb kurjaga koos eksisteerides siiski toime tulla. Rima Maroun on sündinud 1983. aastal Beirutis. See on sama linn, mida Iisrael on korduvalt pommitanud vastutasuks äärmusrühmituse Hizbollah raketitulele.

Kullerkupud kunstnikule

Kunstnik jutustas sellest kuidas 2006. aasta juulis langesid Iisraeli pommid Beirutile ja rünnakust jäid maha varemed ning surnud inimesed, kaasa arvatud ka lapsed. Nähes hukkunud lapsi keset vägivalda, tuli ta ideele valmistada piltide seeria. „Kui ajakirjanikud otsisid järjest verisemaid kaadreid ja fotod, mis ilmusid ajakirjanduses, olid kõige koledamad või jubedamad, siis mina otsustasin sellesse loosse tuua sisse ka helgemaid noote,“ püüdis Rima Marouni selgitada oma sõnumi taotlust. Lapsed on kõikide piltide peal küll elus, aga ta ütles, et need on piltlikus mõistes hinges surnud lapsed. Iga seina juures on tekitatud eraldi emotsionaalne seisund, mis peaks vaatajaski tundeküllaseid mõtteid ärgitama. „Panin elusad lapsed tervete seinte äärde selleks, et mitte näidata nende pisarates nägusid,“ võttis kunstnik oma sõnumi mõtte ühte lausesse kokku.

Pärast ülikooli lõpetamist 2006 aastal liitus Rima Marouni kunstirühmitusega Collectif Kahraba, kellega üheskoos on ta korraldanud viis näitust. 2008. aastal võitis ta Anna Lindh Fondi Kunsti aastapreemia. Auhinna võit võimaldas tal fondi toel eksponeerida näitust, mis nüüd on jõudnud ka Pärnusse Nooruse Majja, Itaalias, Ungaris, Süürias, Prantsusmaal, Kreekas, Horvaatias, Küprosel, Montenegros ja kodumaal Liibanonis.

Jäta vastus