Blogi avalehel

Muusikalaager läbi ja positiivsust terveks aastaks!

July 29th, 2011

Alates 21-st kuni 24-da juulini korraldas MTÜ ModeRato noorte rahvamuusikalaagri Häädemeeste valla Rannametsa külas asuvas Rannaääre puhketalus.

Muusikalaager 2011 Rannaääre puhketalus, foto ModeRato kogust

Kuuendat suve toimunud laagrist võttis üleriigiliselt osa 27 last: Tallinnast, Kiviõlist, Jõgevalt, Suure-Jaanist, Pärnust, Häädemeestelt. Vanuseline koosseis jäi vahemikku 7-16 aastat. Muusikast huvitunud noortega töötasid õpetajad Margrit Kits, Kristi Alas, Kaarin Aamer, Eha Niglas ja Reine Niin, kellest viimane kandis ka laagrijuhi vastutust. Muusikaliste eeldustega noortele õpetati akordionit, viiulit ja kannelt, musitseeriti ansamblites, tantsiti ning mängiti rahvamänge. Laagri viimasel päeval toimus Rannaääre puhketalus kontsert.

Lapsed tundsid pärimusmuusikast ja koosmusitseerimisest väga suurt rõõmu. „Viiuliõpitoas osalenud tublid lapsed õppisid 4 päevaga selgeks mitmed pärimuslikud viiulilood – polkad, labajalad, reinlender – mida lõppkontserdil esitasime,“ rääkis õpetaja Kristi Alas, kelle käe all omandasid oskuseid nii edasijõudnud, algajad kui ka alles esmakordselt viiuliga tutvust teinud lapsed.

Kõik lapsed said õppida olemasolevaid pille. „Mina õpetasin klaveriõpilasele akordionit ja me saime selgeks ühe loo,“ tõi näite akordioni õpetaja Eha Niglas. „Kõik laagri tegevused on planeeritud ja läbi mõeldud. Laagris valitses sõbralik õhkkond ja nii oli ju tore õppida lugusid mis meeldivad. Ei pidanud ka nooti jälgima, sest kogu repertuaar omandati kuulmise teel,“ kõneles toimunust Eha Niglas, kes pidas tähtsaks ansambli mängu. See ei tekitanud pingeid ja nii oli tore koos musitseerida.

Muusikalaager 2011 Rannaääre puhketalus, foto ModeRato kogust

Lapsi oli palju ja tagasiside on olnud ainult positiivne. „Laager läheb minu arvates järjest huvitavamaks! Igal aastal on midagi uut. Tänavu jäi kõige enam meelde tortide tegemine ja ööhäire,“ ütles 16- aastane Arthur, kes on igal aastal laagrist osa võtnud. Pillitundide kohta ütles 15-aastane Piret, et pilli- ja laulutundidesse oli alati rõõm ja tahe minna. Piretile meeldisid ka tantsuõhtud. Väiksemaid küsitledes vastas 12- aastane Sandra, et laulutunnid olid väga lahedad: „Koos oli väga võimas laulda, palju ilusam kui kooriga! Viiuli tunnid olid väga õpetlikud ja lood olid väga lahedad!“ 12-aastane Ruth väitis, et leidis uusi ja hästi toredaid tuttavaid ning vaba aega polnudki, kuna kogu aeg olevat olnud väga-väga toredalt sisustatud.

Laagris osalenud Meeli Lepik pidas kõigi päevade kohta päevikut. Üks lõik teisest päevast:
„Ärkasime kisa peale, sest tuli välja, et hommikust võimlemist oli pandud juhatama Arthur Niin. Võimlemine võimeldud, olime valmis asuma pillitundidesse. Õpetajad pigistasid lastest viimase välja. Kuna õues oli sooja ligi 30 kraadi, sõidutati laagrilised Kabli randa suplema. Pool tunnikest hingetõmbe aega ja kalpslesime lendleval sammul regilaule esitama. Kõigi esitused talletati laagri arhiivi. Ja jälle oli aeg seada sammud tantsupõrandale. Peale seda oli uneaeg kõigile.

Muusikalaager 2011 Rannaääre puhketalus, foto ModeRato kogust

Kuid siiski, vaadates läbi meie kämpingu akna, nägime, et õpetajad korraldavad omavahelist rallit lauluväljakule. Võtsime nõuks luurata. Seega ronisime läbi tihedate pahnikute, okkaliste põõsaste ja kolme meetriste nõgesepadrikute oma sihtmärgi poole. Tulime luurelt tagasi tühjade kätega. Vaevalt olime luurekomandoga kämpingusse tagasi jõudnud, kui kuulutati välja üleüldine ööhäire. Lauluväljakul ootasid meid Kapten Musthabe ja tema ustavad kamraadid. Pandiks tuli anda riideesemeid. Aardekaart viis meid seiklustele läbi öise Rannaääre puhketalu ja kämpingu number 8. Jõudsime õnnelikult tagasi kapteni laevale ja võitsime endale aarde. Kõik vajusid õndsasse unne üsna lihtsalt.“

Laagri lõpukontserditel on alati olnud palju rahvast, kellest enamuse moodustavad lapsevanemad. Kontsert oli sisukas ja pikk. Lapsevanemad imestasid, kuidas nii palju on õpitud! Sellel aastal mõtlesid ja laulsid lapsed ise regilaule. Eelnevalt jagati lapsed loosiga gruppidesse. Regilaulude kontsert toimus eraldi. Esineti ka Kabli külapäeval.

Muusikalaager 2011 Rannaääre puhketalus, foto ModeRato kogust

Kandle õpetaja Kaarin Aamer lausus peale laagri lõppu, et mitmete professionaalsete muusikute muusikaarmastus saab alguse just taolistest ühismängu- ja õppimisvõimalust pakkuvatest laagritest. „MTÜ Moderato pärimusmuusika laager on tekitanud õpilaste vahelise suhtlusvõrgustiku, mis liidab eri maakondadest pärit noori. Õpilased on omandanud üheskoos repertuaari, mida on võimalik ka tulevikus koos musitseerides nautida. Olen täheldanud, et õpilastele pakub huvi just koosmusitseerimine,“ täiendas Kaarin Aamer oma mõtet. Selle suve laagris kasutati ansamblis lisaks kanneldele, viiulitele, akordionitele, kitarridele, mandoliinidele ja laulule ka autoharpi ja congat, mis andsid õpilastele musitseerides eksootilisi elamusi. „Imestan, et vaatamata tihedale päevakavale, kuhu mahtus tordi valmistamine, öine mereröövliralli ning igaõhtune pärimustants, rikastusid õpilased ikkagi olulisel määral pillilugude ja lalulde poolest,“ imetles Kaarin Aamer siiralt laagri mitmekülgse tegevuse tulemuslikkust.

Seekord avaldasid lapsevanemad soovi järgmisel aastal ka ise osaleda taolises laagris. Mõtet peeti väga toredaks algatuseks! „Lapsed, kes laagrisse tulevad, on toredad ja õpihimulised,“ ütles,“ ütles Eha Niglas. „Tore on tõdeda, et kõik suured ja väikesed omavahel kenasti kokku sobisid. Laagri jooksul tekkis laagrilistes tõeliselt kokkuhoidev perekond. Pillimäng ja koos tegutsemine liitis nii lapsi kui õpetajaid,“ võttis Reine Niin laagripäevad paari lausesse kokku ja ütles, et külas käis ka ornitoloog Mati Kose, kes rääkis neile pääsukestest. „Tegevust oli lisaks pillimängule palju ja igavust ei tundnud keegi. Kui me Jõgeva pundiga hakkasime kodu poole sõitma, küsis üks minu õpilane, et kas me ikka järgmisel aastal ka siia tuleme ja mina vastasin: kindlasti,“ ei kahelnud Eha Niglas sellise suurepärase laagri vajalikkuses.

Muusikalaager 2011 Rannaääre puhketalus, foto ModeRato kogust

„Nii mõnus laager ja nii kaua peab järgmist aastat ootama, tahaks kohe veel laagrisse tulla,“ arvas 10-aastane Kätlin lahkudes ja uut kohtumist ootama jäädes.

„Hea tunne on kokku tulla ja koos pilli mängida, väga tahame tänada selle vahva laagri korraldajat Reine Niini,“ kinnitasid laagris osalenud, ega unustanud veelkord nimepidi tänada ka õpetajaid Eha Niglast, Kaarin Aamerit, Alas Kristit ja Margrit Kitse. Peakorraldaja MTÜ ModeRato nimel paluti öelda aitäh kõigile toetajatele: Eesti Kultuurkapital, Haridus ja Teadusministeerium, OÜ Roverto, AS Wendre, Pärnu Linnavalitsus, FIE Tõnu Loorents ja Rannaääre puhketalu.

Samal teemal:

Noored rahvamuusikalaagris

Metsapoole laager – lihtsalt super!

Rahvamuusika heliseb seekord Metsapoolel

Jäta vastus