Blogi avalehel

Pärnumaal mälestatakse Vabadussõjas võidelnuid

January 2nd, 2012

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeval, 3. jaanuaril, kell 10.30 austatakse Pärnus Alevi kalmistul ja Sindi Gümnaasiumi aulas Vabadussõjas võidelnuid, helisevad kirikukellad ja toimub päevale kohane tseremoonia.

Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku Sindi koguduse vanem Vladimir Kokorin paneb 3. jaanuaril kellad üle linna kaikuma.

3. jaanuar on Riigikogu poolt kuulutatud lipupäevaks. 3. jaanuaril möödub 92 aastat päevast kui 1920 kell 10.30 (Moskva aja järgi 12.00) vaikisid Eesti Vabadussõjas relvad: meeleheitlik, ohvriterohke, ent edukas võitlus oli lõppenud ja Eesti rahva ajaloos algas uus peatükk. Ametliku rahu sõlmimiseni jõuti 02.veebruari öösel. Eesti kaotas sõjas 6275 inimest, neist 3588 otseses lahingutegevuses.

Kõikjal Eestis asetatakse Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeval Vabadussõja mälestusmärkide juurde lilli ja küünlaid. Nõnda ka Pärnumaal.

Pärnus asetavad Vabadussõjas langenute ausamba jalamile pärja maavalitsuse ja linnavolikogu ning Kaitseliidu Pärnumaa Maleva ja Lääne Kaitseringkonna esindajad. Mälestustseremoonial osalevad Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auskmann, maavanem Andres Metsoja, linnavolikogu esimees Vahur Mäe, Lääne kaitseringkonna ülem major Margus Rebane ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik major Mehis Born.

Sindi Gümnaasium ja Sindi ajalooklubi mälestavad Vabadussõjas võidelnuid Sindi Gümnaasiumi aulas Vabadussõjas võidelnute mälestustahvli juures, kus on auvalves kooli kaitseliitlane Kardo Kase. Toimub lillede asetamine ja samal ajal helisevad Sindi kirikukellad, et meelde tuletada seda hetke kui vaikisid relvad Vabadussõja tandril. „Kutsume kõiki linlasi üles heiskama sel päeval riigilipud ja peatuma kella 10.30 ajal minutiks, et anda au Vabadussõja lahingutes langenutele,“ ütles Sindi ajalooklubi nimel Marko Šorin.

Samal teemal:

Sindis tähistati Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva

Jäta vastus