Blogi avalehel

Võidupüha maratonist sünnib Pärnumaal uus traditsioon

April 2nd, 2012

Trivimi Velliste on palju aastaid toonud Eesti Sõjameeste Mälestuskirikust võidutule välja ja saatnud seda läbi Maarjamaa paikade

Start maratonijooksule antakse 22. juunil kell 13 Torist Eesti sõjameeste mälestuskiriku juurest. Distants läbib atraktiivset ja mitmekülgset looduskeskkonda, möödub ajaloo-ja kultuurimälestistest, teadaolevatel andmetel Eesti vanimast inimasulast Pulli külast, ületab Reiu-Raeküla terviseraja silla, läbib Pärnu vallikääru ja Tallinna väravad.

Maraton kulmineerub finišiga Pärnus Rüütli platsil. Ühteaegu sportlikule ja pidulikule sündmusele lisab veelgi väärikust ja pidulikkust riikliku Võidupüha paraadi toimumine Pärnus 23. juunil.

Registreerimine Võidupüha maratonile avatakse 15. aprillil. Võimalus selleks avaneb Pärnu Kahe Silla klubi veebilehel www.2silda.ee, kust leiab ka põhjalikuma info raja, juhendi ja muu vajaliku kohta. Korraldajad ootavad osalema kõiki jooksjaid nii Pärnumaalt kui mujalt, kes sooviksid võidutule toomises osaleda ning läbida auväärse distantsi Eesti vabadusvõitluse tähistamiseks.

Maratoni organiseerib Pärnumaa Spordiliit koostöös Pärnu Maavalitsuse, maakonna omavalitsuste, mitmete mittetulundusühenduste ja avaliku sektori asutustega.

Pärnu maakond ja linn on tähelepanuväärselt kaasa rääkinud iseseisva Eesti kujunemise loos. 1918. aasta 23. veebruaril trükiti Pärnus Hospidali tänaval Aleksander Jürvetsoni trükikojas „Manifest Eestimaa rahwastele“. Iseseisvusmanifesti levitades ning seda avalikult 23. veebruaril Pärnus ja 24. veebruaril Toris ning Viljandis ette lugedes kuulutati välja Eesti vabariik. Vähem oluline ei ole ka fakt, et Pärnu maakonnast Tahkuranna vallast on pärit üks Eesti vabariigi loojatest ning Eesti esimene president Konstantin Päts.

Igal aastal on Eesti vabadusvõitlust ja Pärnumaa osa selles tähtsustatud – just Pärnu maakonnast Tori vallast Eesti sõjameeste mälestuskirikust on alguse saanud traditsioonilise võidutule teekond. Käesoleval aastal sümboliseerib võidutule toomist traditsiooniline maratonijooks, mille puhul võib tõmmata ajaloolise paralleeli võiduteate toomisega maratonist Ateenasse.

Täiendav info Pärnu Kahe Silla klubi esindajalt Vahur Mäelt 566 08532, spordiliit@gmail.com

Samal teemal:

Võidupüha maraton läbi Pärnumaa

Jäta vastus