Blogi avalehel

Kahe omavalitsuse ühine lipu heiskamine

February 19th, 2013

Väidetavalt asub Sindi raekoja torni lipumast Pärnu maakonnas kõige kõrgemas punktis, kuhu on heisatud alaliselt lehvima meie sinimustvalge lipp. 24. veebruari hommikul toimub lipu pidulik heiskamine koos tseremoniaalse eeskava esitusega ja sellele järgneva koolinoorte jalutuskäiguga Sindi linna ja Paikuse valla tänavatel-teedel, et abistada majaomanikke, kes pole mingil põhjusel oma kodudes lippu heisanud.

Mihhail Škljar heiskab lipu Sindi raekoja lipuvardas

Tegemist on Sindi linna ja Paikuse valla omavalitsuste heakskiidul toimuva ühisettevõtmisega, mille peakorraldajad on Sindi Gümnaasium ja Paikuse noortekeskus.
Piduliku lipuheiskamise juurde kuuluva stsenaariumi õpilaste esinemistega valmistab ette Sindi Gümnaasiumi algklassi õpetaja Eneli Arusaar, kes annab pisut aimu kavandatud sõnumi sisust: „See on su sünnimaa, just Sina mõista saad ta rõõme, muresid ja valusid, ta linnatänavaid, ta väiketalusid, ta põlde, metsi, jõgesid ja merd. Siin on su isamaa, su emakeel-kui sina neid ei mõistaks, kes siis veel? Üks tee viib üles armastuse maale – koduteele, usk iseendasse ja oma kodu õue…“ Arusaar selgitab, et meie riik – meie kodumaa – ootab meilt mitte suuri kangelastegusid, vaid väikeseid igapäevaseid heategusid. Häid tegusid ei tohi kunagi edasi lükata.

Pidulik lipurivistus 24. veebruari hommikul

Paikuse kodutütred, noorkotkad jt. ning Sindi noored, keda on ühtekokku arvatavalt kuni poolesaja ringis, rivistuvad suurte kandelippudega raekoja ette. Tseremooniale on kutsutud kõik mõlema omavalitsuse volikogude liikmed, allasutuste esindajad, õpetajad. Lipu heiskab Mihhail Škljar, kes on spetsiaalsete turvarakistega varustatud. Mõneminutiliste sõnavõttudega esinevad Paikuse vallavanem Kuno Erkmann, Sindi linnapea Marko Šorin ja maavanem Andres Metsoja.

Pidulikule tseremooniale järgneb nina soojendamine Sindi koolimajas, kus pakutakse teed ja saiakesi. Kooli vilistlane Kardo Kase instrueerib samal ajal Paikuse ja Sindi noori, kes lähevad abistama majaomanikke, kellel on jäänud kella kümneks lipp heiskamata. Noored ei lähe kedagi veenma selle vajalikkuses, vaid pakuvad üksnes oma abi. Noortel on kaasas lipu seltsi poolt koostatud voldikud, mis tutvustavad lipu päevi. Voldikud lastakse nende majade postkastidesse, kus lipp on jäänud heiskamata. Noortel on rinnas sinimustvalged lindikesed ja käes väikesed käsilipud.

Andres Metsoja on alates eelmisest aastast lippude heiskamist abistavate noorte patroon. Seega on antud noorte tegevusele maakonna tasandil kõrgeima riikliku institutsiooni toetus.

Varasel hommikutunnil raekoja ette kogunenud inimesed

Esimest korda abistasid Sindi Gümnaasiumi ja Sindi Avatud Noortekeskuse noored majalippude heiskamisel 2011. a emadepäeval. Selle mõtte viis noorteni MTÜ Eesti Lipu Selts. Sama korrati 2012. a 24. veebruaril, siis liitus Sindi algatusega Paikuse noortekeskus projektijuht Marika Valteri eestvedamisel. Sindi Avatud Noortekeskuse vahendusel on kaasatud ka Pärnu koolides õppivaid noori. Oluline on teada sedagi, et tunamullu lipu seltsi poolt välja käidud mõte on läinud liikuma oma teed, kus vabaühendusel pole vajadust enam täiendavat tegutsemise tõuget anda.

Kuigi 1935. aastal ei kuulunud enam tolleaegne Sindi alev Taali valla koosseisu, siis on ikkagi hariv teada selle piirkonna rahva erilist südikust lipukultuuri arendamisel juba kaugemas minevikus. Viis aastat enne Nõukogude okupatsiooni saabumist oli valitsuse tasandil ellu kutsutud üldrahvalik algatus, millega innustati inimesi oma elamutele lippe muretsema. Pärnumaa 41 vallast oli Taali vald esimesel kohal rahvuslippude ühistellimiste esimeses aktsioonis. 1935. a võidupühaks telliti 68 sinimustvalget lippu ja vana-aasta lõuks oli tellitud juba üle 100 lipu. Nüüd, kui inimesed on palju paremini varustatud lippudega, tekitab noortes muret ja nördimust rahva leigus ja seepärast püütaksegi oma tegevusega rahvast rohkem sinimustvalgete värvide alla koondada.

Samal teemal:

Lipukultuuri kasvatajad Riigikogu esimehe vastuvõtul

Lipud lehvima Sindi tornist kuni kaugeimate aiaäärsete tänavateni

Maavanem toetab koolinoori, kes abistavad majaomanikke lippude heiskamisel

Sindi üleskutse: lipud kõigil majadel lehvima!

Eesti Lipu Selts tänas Sindi Avatud Noortekeskuse noori

Tänupäev Sindi Gümnaasiumis

Sindi noored pakkusid abi lippude heiskamisel

Sinimustvalge triipkood meis enestes

Eesti Lipu Selts: „Lipud lipupäevadel lehvima!“

Jäta vastus