Blogi avalehel

Õpilasõhtud muusikaga

October 22nd, 2009

alex-feldmannmuusikaohtu-sindi-muusikakoolis

Selle nädala esmaspäeval peeti Sindi Muusikakoolis käesoleva õppeaasta esimene õpilasõhtu. Igakuulised õpilasesinemised on juba pikaajaline tava. Kaunid kontsertõhtud on mõeldud selleks, et noored muusikud saaksid varakult omandada esinemiskogemusi ja rõõmustada eeskätt oma vanemaid, kes saavad niiviisi vahetult jälgida võsukeste arengu kulgu. Loomulikult on teretulnud ka kõik teised külalised.

muusikaohtu-2muusikaohtu-1muusikaohtu-3muusikaohtu-4

Seekordse õhtu muutis eripäraselt meeldejäävaks sündmus, mis tõi Hardi Tiiduse isikupära ühe osa materjaliseerunud kujul jäädavalt Sindi Muusikakooli. Antiikmaailma lugude hea tundja leidis ajakirjaniku ja tõlkijana meelsasti aega ka klaverimänguks. Nüüd on Tiiduse klaver jõudnud tema lese ja tütre kingitusena Sindi Muusikakooli, kus Palamuse klaverimeister Aavo Saarva tegi ajaloolisele vanale pillile tõelise uuenduskuuri. Tiibklaveri valmimisaeg on arvatavasti kusagil aastates 1850 kuni 1900. Seega on vanust kindlasti tublisti üle 100 aasta. Sellise auväärse eaga muusikariista tundmaõppimine sisendab ilmselt märkamatult ka tõsisemat suhtumist klaverimängu. 7. klassi õpilane Alex Feldmann mängis samal klaveril juba siis, kui kuulajad kogunesid saali ja otsisid kohta viimastel vabadel istmetel.

muusikaohtu-5muusikaohtu-6muusikaohtu-7muusikaohtu-8

Teadustaja Kristi Rulli andis klaverit tutvustava sissejuhatuse järel esimese esinemisvõimaluse 1. klassis õppivale Kristi Andreile, kes mängis viiulil lõbusat „Kati valssi” ja „Rütmipalavikku”. Sellele järgnes „Tirooli valss”, mida mängis akordionil Ilona Škljar, kes alles otsis esinemiskindlust kuid tuli vaatamata teatud raskustele väga julgelt mängimisega toime. Taas kõlas viiul, kui Gretemari Metsaveer esitas “Šou laulu”. Õpetaja Tiina Vihul ja 1. klassi õpilane Marion Tõldsepp panid kenasti Tiiduse klaveri helisema lugudega “Ai-ai-ai” ja “Emadepäev”. 3. klassi õpilane Maarika Tärk mängis kitarril M. Carcassi „Allegretto”, mis eeldas tundlikumat sõrmede liikumist pillikeeltel. Et flöödihelid kõlavad kaunilt ja kutsuvalt, seda tõendas järjekordselt Helen Lehtmets, kes tõi kuuldavale H. Praetoriuse “Branle” ja P.Rameau. “Tamburiini”. Kätlin Kits on võitnud lauluga “Maasikamuusika” konkursi „Sindi ööbik 2009” ja esinenud ka mitmetel varajasematel üritustel Reius, Paikuse alevikus ja Sindis. Sedakorda üllatas
I klassi õpilane Kätlin kuulajaid viiuliga, esitades Suzuki “Anneke”. Tema järel esines viiuliga Melita Škljar, kes esitas L. Beethoveni loo “Koopaorav”, hiljem veel “Start the show” – Blacwell. Tuntud viis „Meil aiaäärne tänavas” tundus täiesti uues värskuses, kui 1. klassis käiv Rasmus Retpap pani taas Tiiduse klaveri helid väikese saali seintelt tagasipeegelduma. Keskealistele ja veidi vanematele tekitas ühe läbitudajastu emotsioone kindlasti J. Lennon & P.Mc Cartney “Yesterday”, millega tuli suurepäraselt toime Mihkel Šorin. Uuesti istus klaveri taha Tiina Vihul, aga seekord koos 1. klassi õpilase Nadtaly Rohelsaarega, et mängida loo „Lõbus ja kurb kiisu”. Nadtaly vanem õde Gäroly mängis järgnevalt viiulil „Mehhiko fiesta”. Karmen Saks mängis R. Morse loo „Kolmapäev”, mis tõi näite sellest, et isegi kõige tavalisem nädalapäev on muusikaliselt nauditav. Mirjam Kitse lauluoskus ja temast aasta vanema Kätlini tillukese kandle mängimine on juba tuntust kogunud. Väga armas oli hästi musikaalseid tüdrukuid näha kahekesi ka viiuli poognat liigutamas. Loo pealkiri „Kahekesi paadis” sümboliseeris justnagu neid endid.

muusikaohtu-9muusikaohtu-10muusikaohtu-11muusikaohtu-12

Saatemuusikat tegi klaveril Kristel Reinsalu.

Kontserdi lõpul tõstis Alex Feldmann Tiiduse tiibklaveri kaane üles ja esitas “Hispaania kapritšo”, mille autor on I.Albeniz.

Jäta vastus